Josef Macháček metal kotrmelce

4. leden 2010

Už druhou etapu po sobě se českých účastníků rallye Dakar drží smůla. Kromě Tomáše Tomečka se nalepila i na Aleš Lopraise. A aby toho nebylo málo, problémy měl ve třetí etapě z Cordoby do La Rioji i pětinásobný vítěz v kategorii čtyřkolek Josef Macháček. Dvaapadesátiletý matador startovního pole však může mluvit o štěstí v neštěstí. Jeho čtyřkolka se sice po havárii několikrát překulila, ale po nezbytné opravě pokračoval dál.

Své včerejší zážitky popsal našemu reportérovi Janu Říhovi:

"Včera jsem si říkal, že musím jet v klidu, že o nic nejde. Na 76. kilometru se mi však čtyřkolka v poměrně velké rychlosti přetočila - zasekla se bokem a udělala dva kotrmelce. Při tom jsem z ní spadl a narazil si rameno. Jinak jsem v pořádku, ale čtyřkolka utrpěla závažné šrámy. Musel jsem na místě zprovoznit GPS a Roadbook a trochu poopravit celkový stav stroje, protože všechny komponenty byly po kotrmelcích přiraženy k nádrži. Když se převrátí čtyřkolka, rozhodně to není dobré."

Druhá etapa pro vás skončila 15. místem. Popište nám prostředí a trať.

"Byla to nádherná trať pro čtyřkolky. Podmínky byly podobné jako ve skandinávských zemích - písek, déšť, na výšinách mlhy a zamlžené brýle. Doufali jsem, že tohle nepříznivé počasí po 50 kilometrech skončí, ale nakonec vydrželo až do 180. kilometru. Podmínky byly opravdu špatné a navíc jsem neměl ani vhodné obutí. Z minulého roku jsem si totiž nezapamatoval, že by tu mohlo být tolik bláta - vlastně by tu nebylo, kdyby tolik nepršelo."

V bivaku v La Rioja je kolem 18. hodiny 40°C. Jak se v takových podmínkách jede?

"Dnes musel být člověk ve střehu, aby se nestalo nic závažného. Hlavně na přejezdu do bivaku by nebylo zrovna příjemné stát a opravovat nějaký problém. Člověk se snažil co nejdřív dojet do bivaku, nebo zastavovat u čerpacích stanic, kde vám někdo pomůže."

Podaří se vám čtyřkolku zprovoznit, abyste mohl pokračovat? A chcete vy sám pokračovat?

"Uvidím, jak na tom bude rameno ráno. Se čtyřkolkou by neměl být problém, možná na ní budu ještě další dva dny něco upravovat, ale určitě pojedu. Dakar ještě zdaleka není u konce a o pořadí není rozhodnuto. Můj kolega Martin Plechatý dnes dojel na výborném třetím místě, i když jsem potají doufal, že by mu mohlo vyjít i první místo. Bohužel měl nějaké technické potíže při průjezdu brodu. Ztráta na prvního Francouze Deltrieho je minimální, takže zástupce v kategorii čtyřkolek tu určitě je a všechna pozornost se tak nemusí soustředit jen na mě," uzavírá Macháček.

autor: jař
Spustit audio