Macháček s Dakarem asi definitivně končí

6. leden 2010

Dvaapadesátiletý sympaťák Josef Macháček nevyrovná při letošní rallye Dakar v počtu vítězství legendárního Karla Lopraise. Dokonce to vypadá, že počet jeho triumfů v kategorii čtyřkolkářů se zastaví na čísle pět. Zdá se, že to byl jeho poslední závodní Dakar. Před startem do měřeného úseku včerejší etapy musel svou účast kvůli zranění vzdát. Stal se tak po odstoupení Tomáše Tomečka a Aleše Lopraise třetím Čechem, který nedojede do cíle.

V rozhovoru s reportérem Janem Říhou byl však Josef Macháček tradičně nad věcí a v pohodě.

"Není to velká tragédie. Jednoho krásného dne to muselo přijít. Druhý den jsem měl nehodu, při které jsem poškodil část čtyřkolky včetně navigačních přístrojů a bohužel jsem si poranil i rameno. Myslel jsem však, že budu v závodě dál pokračovat, a proto jsem také nastoupil do třetí etapy. Ovšem rameno bolí, rozhodně to není na závodění, a proto jsem se rozhodl odstoupit ze závodu."

S rozhodováním jste dlouho váhal. Váš zdravotní stav neumožňuje plně řídit čtyřkolku, která není vůbec lehká. Kolik vlastně váží?

"Její hmotnost je 260 kilogramů. Můj zdravotní stav by se dal určitým způsobem vylepšit 'zatejpováním' ramene a v závodu bych mohl alespoň pokračovat, ale v té ruce nemám sílu a ve chvíli, kdybych se čtyřkolkou zapadl, musel by mi někdo pomáhat a to bych ztrácel spoustu času. Tímto způsobem bych nemohl dál pokračovat, to není můj styl. Přece jen jsem přijel pokusit se vyhrát Dakar po šesté a to by už nešlo. Jen bych se trápil na trati."

Odstoupil jste až před startem čtvrté rychlostní zkoušky. Jaký je vůbec postup odstoupení ze závodu?

"Odjel jsem spojovací úsek, abych se společně s konvojem dostal přes chilské hranice na začátek rychlostní zkoušky. Tam jsem asi pět minut chodil s kartou v ruce, zašel jsem i za Martinem Plechatým a říkal jsem mu: 'Těžký rozhodnutí odevzdat kartu.' Když vám ji totiž přeškrtnou, už není cesty zpět. Opravdu jsem se rozhodoval celou noc i po celou cestu spojovačky, ale už tam jsem trpěl bolestí a nebylo jiné východisko."

Na závěr nesmí chybět tradiční novinářská otázka: Jak se díváte na další účast na Dakaru?

"Raději nebudu nic říkat, ale zřejmě v tiskové zprávě uvedu, že Dakar v roli jezdce už asi nepojedu."

autor: jař
Spustit audio