Kaštan pomáhal zraněnému Zapletalovi

9. leden 2010

Těžkou nehodu měla v šesté etapě rallye Dakar česká posádka týmu OffroadSport Zapletal-Ouředníček. Oba po ní převezl pořadatelský vrtulník do péče soutěžních lékařů v bivaku v Iquique. Zatímco navigátora Tomáše Ouředníčka po vyšetření propustili, český pilot Miroslav Zapletal byl včera transportován do nemocnice v chilském Santiagu, kde se podrobí operaci páteře.

Motorkář Ivo Kaštan, který na letošním ročníku Dakaru působí v roli manažera jednoho ze slovenských jezdců, pomáhal Zapletalovi k lékařské péči bezprostředně po jeho příletu. Nepříjemné chvilky popsal našemu reportérovi v dakarském konvoji Janu Říhovi:

"Na trati jsem viděl zraněných závodníků mnoho, ale v bivaku jsem podobnou situaci řešil poprvé. Díky komunikaci mezi posádkou a jejich doprovodným kamiónem jsme věděli, že kluci mají problémy. Ovšem satelitní komunikace vždy nefunguje, jak bychom chtěli a potřebovali, takže doprovodný kamión vyrazil za posádkou na trať, aby se ji pokusil zachránit."

"Mezi tím jsem dostal zprávu z domova, že Míra Zapletal je zraněný. Okamžitě jsem tedy běžel do zdravotnického centra, kde jsem se dozvěděl, že ho do několika minut přiveze vrtulník. Když jsem Míru pomáhal vykládat z vrtulníku, nebyl na něj hezký pohled. Měl rozstříhanou kombinézu, celý byl obalen v prachu a stačilo s ním jen nepatrně pohnout a křičel bolestí."

Doktoři nejprve stanovili diagnózu, která se však následně bohužel zhoršila. Jak to probíhalo?

"S Mírou jsem strávil přibližně hodinu a půl, kdy jsem v roli překladatele pomáhal odpovídat na otázky lékařů. Stěžoval si na silné bolesti bederní páteře a břicho, což bylo diagnostikováno jako kompresní zhmoždění páteře. Poté ho transportovali do místní nemocnice. Mezitím vrtulník přivezl Tomáše zpět do bivaku. Naštěstí byl v pořádku. Podstoupil chiropraktickou masáž, která mu velmi pomohla."

Podle posledních informací bude muset Miroslav Zapletal zůstat po operaci v nemocnici v Santiagu de Chile asi tři týdny. I přes nepříjemné zprávy však přišla řada na pár vtipů, které ho před operací měly přivést na jiné myšlenky.

"Bylo to těžké, protože první slova Míry byla: 'Kamaráde, je to v háji, budu na vozíku.' Napadlo mě ho zatahat za palec u nohy a on s ním pohnul. To mě uklidnilo a řekl jsem mu: 'Jsi jenom dědek a máš naražené plotýnky.' Když mu potom dělali vyšetření břicha ultrazvukem, měl zatnuté zuby a povídá: 'Koukni se na monitor a řekni mi, jestli je to kluk, nebo holka.'"

U vážných nehod na trati by měl buď sámotný závodník, nebo ostatní závodníci přivolat pomoc.

"Každý ze závodníků má možnost okamžitě poslat nouzovou zprávu. Jakmile dojde k havárii a jeden ze závodníků zůstane při vědomí, okamžitě mačká červené tlačítko IriTracku. Pomocí tohoto systému dá organizátorům znamení, že je ve vážné situaci, a ti ihned vysílají záchranný vrtulník. U nehody naší posádky vrtulník přistál do několika minut a záhy se objevilo také pořadatelské auto, které se pohybuje po trase závodu. Naštěstí se i tak závažné situace, při kterých jsou ohroženy životy účastníků rallye, dají v současné době řešit velmi rychle," říká Ivo Kaštan.

autor: jař
Spustit audio