10. etapa: sbohem Chile a Atacamo

12. leden 2011

Po sedmi dnech strávených na území Chile se konvoj rallye Dakar vrací do Argentiny. Na závodníky tedy opět čekal přejezd And, tentokrát ve výšce přes pět tisíc metrů nad mořem, a motory dostaly zabrat. Startovalo se časně ráno, první motorkář už ve 4.30, z města Copiapo.

Desátá etapa měřila 862 kilometrů, ze kterých se jelo pouze 176 na čas. Po odjezdu z bivaku následoval dlouhý přejezd And přes průsmyk svatého Františka ve výšce 5750 metrů a překonání státních hranic s patřičnou kontrolou. Potom přišlo klesání ke startu rychlostní zkoušky (RZ) už na argentinské půdě. Trasa vedla z velké části opět náročným terénem s pískem fesh-fesh, tentokrát v bílých dunách Fiambaly, a závodníci museli kličkovat mezi řídkým porostem.

Motorky

Zkušený španělský motorkář Marc Coma na KTM si dojel pro své čtvrté vítězství na letošním ročníku a ve vedení si ke svému náskoku na druhého Cyrila Desprese z Francie připsal bezmála deset minut. Francouze totiž na trati potkaly nepříjemnosti. První byla v podobě následování před ním jedoucího Verhoevena, který udělal na 97. kilometru navigační chybu a vjel do jiného údolí. Vracením se zpět a hledáním cesty ztratil devět minut a začala stíhací jízda na Marca Comu.

Jenže v posledních kilometrech měřeného úseku Despres zapadl do bahnitého říčního dna, ze kterého se škrábal ven dlouhých deset minut. Nakonec tedy dojel druhý (–9:56) a za ním byl Portugalec Ruben Faria (–13:22), oba na KTM. David Pabiška na yamaze skončil na 47. místě se ztrátou 1:26:02 a v celkovém pořadí klesl o jednu příčku na 31. místo. Jan Veselý dorazil do cíle etapy s časem –3:21:33 na 77. místě a v průběžném pořadí mu patří příčka o deset míst lepší.

Čtyřkolky

Dnešní rychlostní zkoušku nejlépe rozjel Josef Macháček, který na prvním průjezdovém bodě po 23 kilometrech vedl. O sekundu horší čas měl jeho kolega z týmu KM Racing, dvacetiletý mladík Lukasz Laskawiec, který potom Macháčka předjel a usadil se na prvním místě. Jenže potom udělal navigační chybu a vydal se špatným směrem, bohužel následovaný naším Josefem Macháčkem a ještě průběžným lídrem A. Patronellim.

Do čela kategorie čtyřkolek se dostali v této etapě už domácí jezdci z Argentiny Jorge Santamarina, který měl 20sekundový náskok před svým krajanem Sebastianem Halpernem. Laskawiec byl zhruba po sto kilometrech RZ třetí, kdy ztrácel dvě minuty na vedoucího Argentince, a Macháček jel na čtvrtém místě se zhruba o minutu horším časem. Průběžný lídr Patronelli byl pátý.

Ve zbývajících přibližně 75 kilometrech se Macháčkovi ještě podařilo dostat do vedení, dokonce měl 3,5minutový náskok, ale opět se „na výsluní dlouho neohřál“ a začal se propadat startovním polem. Do cíle nakonec dojel pátý se ztrátou 4:10. Na čtvrté místo se propracoval Francouz Declerck (–3:52), třetí skončil Laskawiec (–3:03) a těsně druhý Halpern s osmisekundovou ztrátou. První místo a svoje premiérové vítězství na Dakaru získal Jorge Santamarina se strojem Honda TRX 700 XX.

V průběžné klasifikaci čtyřkolek se pořadí nezměnilo, byť Patronelli dojel až šestý. Jeho čas byl totiž horší ani ne o 5,5 minuty, a to se v jeho víc než hodinovém náskoku na druhého Halperna lehce ztratí (–1:11:08). Macháček bezpečně drží třetí místo (–2:45:56), protože čtvrtý Argentinec Copetti je až o tři hodiny za ním. Pátou příčku okupuje Francouz Declerck (–5:57:51) a šestý je Polák Laskawiec (–6:25:55).

Auta

Na start dnešní rychlostní zkoušky málem nedojel Francouz Peterhansel, když na 503. kilometru přejezdu odešla převodovka jeho BMW X3. Naštěstí byla jeho rychlá asistence poblíž a stačila vůz opravit. Peterhansel tedy mohl vyrazit na trať. „Nebyl to moc dobrý den, protože jsme udělali mnoho chyb. Sice jsme začali s chladnou hlavou v písečných dunách, ale potom jsme se ztratili. Aby toho nebylo málo, při pokusu přeskočit bahnité říční dno jsme v něm uvízli. Skočili jsme ze břehu, ale uvízl nám tam předek. Museli jsme tedy ven a vykopat se z toho. V průběhu rychlostní zkoušky jsme však měli dobrou rychlost, takže výsledek není až tak špatný,“ komentoval svůj dnešní výkon Stephane Peterhansel na oficiálních stránkách soutěže.

Peterhansel skončil nakonec třetí se ztrátou 5:38, druhý byl jeho týmový kolega z BMW X-Raid Polák Krystof Holowczyc 4:23 a pro své premiérové vítězství na letošním ročníku si dojel Jihoafričan Giniel DeVilliers, šampión v kategorii aut na rallye Dakar 2009, a opět dovezl jeden z volkswagenů do cíle na prvním místě. Mimochodem dnešní vítězství je už jeho dvanácté na Dakaru celkově.

Nasser Al-Attiyah udělal na 160. kilometru rychlostní zkoušky navigační chybu a přes dva kilometry jel špatným směrem. Ztratil téměř osm minut a mrzelo ho to v tu chvíli o to víc, protože vedl. V cíli byl nakonec čtvrtý se ztrátou 8:54. Carlosu Sainzovi se dnes vůbec nedařilo. Už včera si stěžoval, že se necítí zrovna dobře v písečných dunách, a dnes ukázal proč. 13 kilometrů po startu měřeného úseku totiž zůstal ležet břichem svého volkswagenu na hřebenu jedné menší duny a trvalo mu dlouhé minuty se odtamtud dostat. V cíli byl se ztrátou víc než 18 minut pátý.

V průběžném vedení zůstává stále Katařan Attiyah, který navýšil náskok před svým týmovým kolegou Sainzem na víc než 12,5 minuty. Třetí je De Villiers (–46:57) a na čtvrtém místě je první BMW se Stephanem Peterhanselem, který však ztrácí už 1:39:32. Pátý je další volkswagen Američana Marka Millera a šesté je BMW Poláka Holowczyce.

Kamióny

Po včerejší diskvalifikaci Lopraisovy tatry, k čemuž došlo kvůli neprojetí několika kontrolních bodů, to vypadá, že ruské kamazy už nemá kdo nahánět a trápit. Po startu dnešní RZ se seřadili piloti ruského týmu v pořadí Kabirov, Chagin a mladík Nikolaev, ale takhle to přece Chagin nemohl nechat.

Na 67. kilometru byl už ve vedení s náskokem víc než 3,5 minuty na týmového kolegu Kabirova a třetí byl Nikolaev, ale ten už začínal v náročném terénu desáté etapy ztrácet. Nakonec se propadl až na konečné šesté místo. Chagin s Kabirovem si však svoje pozice udrželi a v tomto pořadí také dojeli do cíle. Kabirov ztratil přibližně 21,5 minuty. Třetí příčku obsadil Nizozemec VanVliet s Manem. Na pěkném devátém místě skončila poslední česká posádka Vildman–Fajtl–Bervic s liazkou z týmu KM Racing (–1:16:36).

V průběžném hodnocení kamiónů se dnešním pátým vítězstvím na letošním ročníku a svým 61. na Dakaru celkově – což je mimochodem absolutní rekord v počtu vítězství na rallye Dakar, dostal Chagin zpátky na první místo, kde se chvíli vyhříval jeho týmový kolega Kabirov (–17:27). Ten je tedy po desáté etapě druhý a třetí je poslední pilot týmu Kamaz Nikolaev (–2:44:06). Vildmanovi s liazem patří 13. příčka a ztrácí –18:47:55.

Popis trasy 11. etapy z Chilecita do San Juanu:
Krajina zůstává stejná, ale závodníci budou mít dojem, že vstoupili do nového prostředí. V první části trati se přesunou do úžasných kaňonů na úpatí And. Zatímco ubývá písku, přichází druhá část trasy, na které se budou muset soutěžící soustředit hlavně na navigaci mezi „pohádkovými komíny“. Nesmí se však nechat rozptýlit a budou muset udržet koncentraci na víc než šesti stech kilometrech, aby neztratili pozice, které si tvrdě vybojovali.

Copiapó–Chilecito (862 km / RZ 176 km)

Automobily:
1. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Volkswagen) 2:53:15, 2. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./BMW) –4:23, 3. Peterhansel, Cottret (Fr./BMW) –5:38.

Průběžné pořadí:
1. Attiyah (Katar/Volkswagen) 33:58:34, 2. Sainz (Šp./Volkswagen) –12:37, 3. De Villiers –46:57.

Motocykly:
1. Coma (Šp./KTM) 3:06:35, 2. Despres (Fr./KTM) –9:56, 3. Faria (Portug./KTM) –13:22, ...46. Pabiška (ČR/Yamaha) –1:26:02, ... 77. Veselý (ČR/Yamaha) –3:21:33.

Průběžné pořadí:
1. Coma 38:39:31, 2. Despres –18:10, 3. Lopez Contardo (Chile/Aprilia) –45:16, ...31. Pabiška –9:30:31..., 67. Veselý –20:03:27.

Čtyřkolky:
1. Santamarina (Arg./Honda) 4:14:49, 2. Halpern (Arg./Yamaha) –8, 3. Laskawiec (Pol./Yamaha) –3:03, ...5. Macháček (ČR/Yamaha) –4:10.

Průběžné pořadí:
1. A. Patronelli (Arg./Yamaha) 47:48:53, 2. Halpern –1:11:08, 3. Macháček –2:45:56.

Kamióny:
1. Chagin 3:21:39, 2. Kabirov (oba Rus./Kamaz) –21:38, 3. Van Vliet (Niz./MAN) –34:37, ...9. Vildman (ČR/Liaz) –1:16:36.

Průběžné pořadí:
1. Chagin 38:56:38, 2. Kabirov –17:27, 3. Nikolaev (Rus./Kamaz) –2:44:06.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio