5. etapa: ke břehům Pacifiku

7. leden 2011

V dnešní etapě z Calamy do Iquique dlouhé téměř 460 kilometrů byla pro závodníky připravena různorodá trať. Po pomalém startu, který se odehrál v nadmořské výšce kolem 3 tisíce metrů, se jelo po špatných hrbolatých cestách a při přejezdu přes „salar“, což je zvláštní pole s velkými kusy uschlé soli, museli závodníci ještě ubrat a jet opravdu opatrně.

V prvních zhruba sto kilometrech rychlostní zkoušky (RZ) jezdci sestoupili o dva kilometry nadmořské výšky a jelo se většinou po otevřených pláních. Tempo závodu neustále rostlo, ale celou dobu tu byl náročný a zrádný písek fesh–fesh, který lehce skryje terénní nerovnosti a stroje se v něm místy topí jako v bahně. Tady si obzvlášť jezdci na motorkách často sáhnou na dno svých sil.

Ovšem to je ještě těsně před dojezdem do cíle, který byl umístěn přímo u bivaku postaveného na břehu Pacifiku, čekal náročný sjezd dlouhý přes dva kilometry. Jelo se po dunách a klesání mělo místy až 32procentní sklon.

Motorky

Chilský jezdec Francisco „Chaleco“ Lopez Contardo zúročil znalost domácího prostředí a v těžkém terénu v úvodu rychlostní zkoušky měl se svou aprilií nejlepší čas. Druhý byl Francouz Olivier Pain na yamaze, který se ale kolem 70. kilometru dostal na první místo. To držel ještě na osmém průjezdovém bodě na 218. kilometru RZ, ale potom přišel 231. kilometr a pád, při kterém si zlomil zápěstí. Vrtulníkem byl převezen do nemocnice a ze závodu musel odstoupit.

Pád potkal v dnešní etapě také jednoho z největších favoritů na vítězství Španěla Marca Comu, který si na 80. kilometru měřeného úseku také poranil zápěstí. Následně zastavil ještě na 91. kilometru, zřejmě kvůli opravě stroje, a to ho celkově stálo cenných devět minut a propad na dvacáté místo. Coma v závodě pokračoval a začal ztrátu stahovat, ale potom na trati zastavil u nehody Oliviera Paina a po návratu do závodu byl už čtvrt hodiny za vedoucím jezdcem.

U nehody zastavili i další jezdci, což organizátoři nakonec ve výsledcích dnešní etapy zohlednili. Přestože tedy v cíli byl první Chilan Lopez Contardo a o pouhou sekundu za ním Nizozemec Verhoeven, nakonec to byl portugalský jezdec Paul Goncalves, kterého organizátoři stanovili jako vítěze páté etapy o 2:18, respektive 2:19 před v tu chvíli třetím Verhoevenem.

Také Marc Coma byl za pomoc dakarskému kolegovi, dalo by se říct, odměněn, protože ho pořadatelé posunuli na čtvrtou příčku se ztrátou necelých čtyř minut. Díky tomu byl o 12 minut lepší než jeho rival Francouz Despres a to znamená, že v celkové klasifikaci rallye Dakar vede kategorii motorek se zhruba desetiminutovým náskokem před Despresem. Ten navíc dostal 11minutovou penalizaci kvůli zastavení v zakázané zóně po startu včerejší etapy. Třetí průběžně je domácí jezdec Lopez Contardo se ztrátou 18,5 minuty.

David Pabiška dokončil dnešní etapu s víc než hodinovou ztrátou na 38. místě a Jan Veselý na 68. místě s téměř 2,5hodinovým mankem. Pabiška je celkově 37. a Veselému patří 77. příčka.

Čtyřkolky

Od druhé etapy letošního ročníku rallye Dakar udávají tempo v kategorii čtyřkolek argentinští jezdci. Dnes opět zvítězili v pořadí první Alejandro Patronelli a druhý Maffei (–3:21). Třetí dojel Josef Macháček (–32:34), čtvrtý byl Plechatý se ztrátou 36 minut a potom následovali další tři argentinští jezdci v pořadí Santamarina, Halpern a Blangino.

Vítězství v dnešní páté etapě posunulo Patronelliho do čela celkové klasifikace, ale vede ani ne o 1,5 minuty před krajanem Maffeiem. Třetí je Sebastian Halpern (–42:55), čtvrtý Macháček ztrácí 61 minut a pár desítek sekund za ním je Plechatý.

Auta

Premiérové vítězství na letošním 33. ročníku slavné pouštní soutěže rallye Dakar, 56. celkově, získal legendární „Pan Dakar“ Stephane Peterhansel z týmu BMW X–Raid. Neměl to však vůbec jednoduché, protože duo „německých stíhačů“ od VW v pořadí Attiyah a Sainz mu neodpustilo žádnou chybu. Bojovalo se o každou sekundu. Po dvou stech kilometrech rychlostní zkoušky dokázal Peterhansel najet na v tu chvíli druhého Katařana Attiyaha přibližně 3,5 minuty, ale to ještě do cíle zbývalo dalších dvě stě kilometrů.

V jednu chvíli už to vypadalo, že Attiyah bude rychlejší než Peterhansel, na kterého ztrácel už jen osm sekund, ale Francouz mu potom zase trochu poodjel a vedení si udržel až do cíle, kde byl jeho náskok už zase téměř 1,5 minuty. Sainz skončil třetí, ale ztratil jen 3:15 minuty a díky tomu je stále v průběžném vedení kategorie automobilů. Na druhé místo však postoupil Peterhansel, který stáhl Sainzův náskok na 2:26. Těsně třetí, přesně o sedm sekund, je Nasser Al-Attiyah.

Z českých posádek zatím ani jedna nedorazila do cíle. Mitsubishi Pajero GLX posádky Honda–Tománek zmizelo z výsledků už po pár desítkách kilometrů v těžkém terénu páté etapy. Startovali ze 41. místa. Toyota Landcruiser 120 s Mikulou a Novákem byla po 202 kilometrech na 98. pozici s víc než čtyřhodinovou ztrátou.

Kamióny

Nejtěžší kategorii, co se váhy závodních strojů týká, stále vládnou ruské kamazy. Dnes si pro vítězství dojel Firdaus Kabirov a bylo to jeho 35. prvenství na Dakaru celkově. Ovšem kdyby dnes na trati nepotkaly jeho týmového kolegu Vladimira Chagina nějaké problémy, kvůli kterým musel kolem 300. kilometru rychlostní zkoušky zastavit, vypadalo by to asi jinak. Chagin byl v tu chvíli totiž před ním ve vedení už s náskokem 4,5 minuty, ale oprava ho stála přibližně dvacet minut. Kabirov se tedy posunul na první místo, které do cíle etapy v Iquique udržel.

Druhý dojel další pilot ruských kamazů Nikolaev se ztrátou 20:05 a 80 sekund za ním přejela cílovou čáru tatra Aleše Lopraise. Chagin nakonec skončil čtvrtý a páté místo obsadil Nizozemec Echter s manem. Dnešní vítězství vyneslo Kabirova na pozici průběžného lídra kategorie kamiónů s náskokem přibližně 13,5 minuty před Chaginem a 25:20 před posádkou Aleš Loprais, navigátor Josef Kalina a mechanik Milan Holaň.

Vlastimil Vildman s jedinou liazkou ve startovním poli obsadil 17. místo se ztrátou dvě a tři čtvrtě hodiny. Průběžně je dvacátý se ztrátou přes sedm hodin. Poslední ryze český kamión v závodě Man 4x4 s posádkou Robert Randýsek, Roman Šiška a Aleš Skříček na start dnešní etapy už nepřijel. Tím rallye Dakar končí pro Offroadsport tým, který měl na letošním 33. ročníku dvě polínka v ohni – druhým byl Hummer H3 EVO I s posádkou Zdeněk Sládek a Míla Janáček, kteří však po nehodě ve druhé etapě se závodu odstoupili. Míla Janáček musel být převezen do nemocnice, kde mu zjistili „naštěstí“ jen pohmožděné tři obratle. Po návratu do České republiky ještě podstoupí kontrolní vyšetření.

Popis trasy 6. etapy z Iquique do Aricy:
Místní tomu říkají „Guadal“ Průzkum pouště Atacama přinese dakarským účastníkům návštěvu posledního města před hranicí s Peru – Aricy. Na tomto rozlehlém kusu pouště před odpočinkem při volném dni se bude podávat menu v podobě písečných dun, které budou postupně větší a náročnější na překonání. Během speciálu závodníci prožijí několikrát absolutní nadšení. Po „plavbě“ na dunách většina z nich chytne záběr v místě s jemným prachem (fesh–fesh) neboli v zóně Guadal, jak jí říkají místní. Pro tento úsek bude nejlepším spojencem závodníků trpělivost, díky které zvládnou slalom mezi prachem a suchou trávou.

Calama – Iquique (459 km / RZ 423 km):

Automobily: 1. Peterhansel, Cottret (Fr./BMW) 4:33:19, 2. Attiyah, Gottschalk (Katar, Něm./Volkswagen) –1:24, 3. Sainz, Cruz (Šp./Volkswagen) -3:15.

Průběžné pořadí: 1. Sainz 15:45:48, 2. Peterhansel -2:26, 3. Attiyah –2:33.

Motocykly: 1. Goncalves (Portug./BMW) 5:12:23, 2. Lopez (Chile/Aprilia) –2:18, 3. Verhoeven (Niz./BMW) –2:19, ...38. Pabiška –1:08:59, …68. Veselý (oba ČR/Yamaha) –2:28:12.

Průběžné pořadí: 1. Coma (Šp./KTM) 16:59:33, 2. Després (Fr./KTM) –10:14 3. Lopez –18:32, ...37. Pabiška -3:21:37, …76. Veselý –6:51:08.

Čtyřkolky: 1. A. Patronelli 6:04:34, 2. Maffei (oba Arg./Yamaha) –3:21, 3. Macháček –32:34, 4. Plechatý (oba ČR/Yamaha) –36:02.

Průběžné pořadí: 1. A. Patronelli 19:40:24, 2. Maffei –1:27, 3. Halpern (Arg./Yamaha) –42:55, 4. Macháček –1:01:28, 5. Plechatý –1:01:51.

Kamióny: 1. Kabirov 5:41:11, 2. Nikolaev (oba Rus./Kamaz) –20:05, 3. Loprais (ČR/Tatra) –21:25, 4. Chagin (Rus./Kamaz) –22:17, …7. De Azevedo (Braz./Tatra) –47:44, …17. Vildman (ČR/Liaz) –2:45:13.

Průběžné pořadí: 1. Kabirov 17:39:08, 2. Chagin (Rus./Kamaz) -13:36, 3. Loprais -25:20, …6. De Azevedo (Braz./Tatra) –1:43:23, … 20. Vildman (ČR/Liaz) –7:06:45.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio