Pabiška vozí na Dakaru obrázky

3. leden 2011

Při posledním ročníku rallye Dakar v Jižní Americe byl nejlepším českým jezdcem mezi motorkáři. David Pabiška vybojoval 26. místo a možná letos myslí ještě výš, ale to našemu reportérovi Janu Říhovi přímo neprozradil. Po dojezdu do cíle první měřené dakarské etapy letošního ročníku se spolu bavili o dětech, rádiu, pizze, rychlých začátcích i těžké nehodě, která vyřadila hned v úvodu závodu francouzského motorkáře Cyrila Esquirola.

Jaké byly první rychlé dakarské kilometry nového ročníku? „První etapa pro mě byla docela šokem, protože se hned od startu jelo pěkně zostra – 150kilometrová rychlost vůbec nebyla výjimkou, ba naopak, a na trati byly ostré zatáčky lemované nepříjemnými příkopy. Na 15. kilometru to jeden motorkář nedobrzdil, spadl do příkopu a museli k němu být přivoláni zdravotníci. Pohled na tuto událost člověka hodně ovlivní. Zjednodušeně řečeno, první etapa je nejvíc náročná kvůli vysoké rychlosti,“ říká David Pabiška.

Jestli si dobře vzpomínám, každým rokem zdobí nádrž motorky obrázek od vaší dcery. Co vám namalovala letos? „Musím se pochlubit, že už to není jen jeden obrázek, ale dva, protože k dceři Veronice přibyl ještě synek Daniel. Dcerka mi letos namalovala nějaké hi-fi rádio a pizzu a synek, vzhledem k tomu, že jsou mu jen čtyři měsíce, mi tu vytvořil pěknou žlutou skvrnu (smích).“

Po první etapě letošního ročníku nemá ještě cenu dělat žádné závěry, ale 36. místo není zrovna špatná výchozí pozice. „Byl jsem trochu naštvaný, protože jsem dostal vyšší startovní číslo, nicméně nakonec jsem s výsledkem docela spokojen. Na prvního Rubena Fariu ztrácím 15 minut, a to se na trati vystřídali jak rychlé pisty, tak technické pasáže. Teď už jen kousek po kousku ukousávat porce kilometrů a bojovat dál. Potom se uvidí.“

V minulém ročníku jste měl technické problémy s motorkou a do cíle v Buenos Aires jste dojel s vypětím všech sil. Ovlivnilo to nějak stanovování vašich cílů pro letošní 33. ročník rallye Dakar? „Já nikdy dopředu neprozrazuji svoje cíle, ale k Dakaru samozřejmě přistupuji jako k závodu. Mám za sebou také skvělý závodní tým, na který se mohu spolehnout. Pokud by se mi dařilo jako v dnešní první etapě, mohl by z toho nakonec být docela dobrý výsledek,“ uvažuje David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio