Plechatý objevil vzkaz od manželky až na Dakaru

4. leden 2011

Josef Macháček, který vede na rallye Dakar po druhé měřené etapě soutěž čtyřkolkářů, má v Jižní Americe parťáka v týmu KM Racing. Jmenuje se Martin Plechatý a podle pětinásobného vítěze slavné pouštní soutěže by právě tento jezdec mohl být jednou jeho českým nástupcem na dakarském trůnu.

Martinovi Plechatému, který musel loni vzdát svou první dakarskou rallye kvůli zranění, patří zatím celkové páté místo v hodnocení čtyřkolek. Mohlo to být však ještě lepší, kdyby se nekochal nádhernou přírodou.

„Na začátku jsem měl malý zádrhel hned po vyjetí z bivaku, kdy nás čekal asi sto kilometrový přejezd. Na jedné z křižovatek jsem se nějak zamyslel a vydal se špatným směrem. Vjel jsem do krásné horské přírody, kde jsem se začal kochat krajinou, ale kontrolní bod, který měl přijít po dvaceti kilometrech, nepřišel. Díky tomu jsem zjistil, že jsem asi jel špatným směrem, a musel jsem se vracet. Na start rychlostní zkoušky jsem proto přijel zhruba o sedm minut později, což se mi započetlo i do výsledného měřeného času,“ říká Martin Plechatý.

V Tucumanu, kde se rozprostírá dakarský bivak po druhé etapě letošního ročníku, je obrovský hluk znásobený show pro diváky. Co tomu říkáte? Patří to vůbec k Dakaru?

„K jihoamerickému Dakaru to určitě patří. Je tu spousta lidí podél silnic i v místech, kde by je člověk vůbec nečekal, mají tam zaparkovaná auta a dělají si piknik. Je to zřejmě jejich způsob zábavy. Na dojezdu do bivaku byly opravdu tisíce fanoušků a téměř nebylo možné se sem dostat. Pro mě je to skvělý zážitek.“

Na minulém ročníku rallye Dakar jste musel ze závodu předčasně odstoupit kvůli zranění. Jak se vám zatím daří na letošním ročníku? Technika poslouchá, tělo funguje?

„Loňský Dakar na mě určité stopy zanechal, hlava si to pamatuje a neustále mě brzdí, abych nejel tak rychle, abych se vůbec podíval do cíle. Ovšem je to závod, ve kterém by se přece jen mělo s ostatními závodit. Snažím se však jet rozumně a nedělat chyby, ale je to tak náročné a dlouhé, že se občas nějaká chyba stane – v prvních dvou etapách se pár chyb už stalo, ale naštěstí nedopadly tak špatně.“

Po dvou odjetých měřených etapách ještě nemá cenu se dívat na výsledkovou listinu, ale přece jen mi to nedá. Po odjetých dvou etapách vám patří celkové čtvrté místo a v poslední etapě jste dojel pátý. Jste s výsledky zatím spokojen?

„Kdybych dnes na spojovačce zbytečně neztratil těch sedm minut, o kterých jsem mluvil, bylo by to mnohem lepší. Nechci ještě dělat nějaké závěry z prozatímních výsledků, protože ty se v průběhu soutěže ještě několikrát zamíchají. Vůbec není nic rozhodnuto, protože před námi je ještě spousta kilometrů.“

Musím se zeptat na vzkaz, který máte napsaný na čtyřkolce modrou fixou – „s láskou“. Kdo je autorem? „Aniž bych o tom věděl, tak mi to manželka před odjezdem napsala na čtyřkolku,“ vysvětluje Martin Plechatý.

autor: jař
Spustit audio