3. etapa: české řady prořídly

4. leden 2011

Dnes byla na programu rallye Dakar 2011 třetí etapa ze San Miguel de Tucuman do San Salvador de Jujuy. Tentokrát byly vytyčeny samostatné trasy pro motorky a čtyřkolky, auta a dokonce i kamióny. Největší porce kilometrů čekala na jezdce v sedlech – 521 km proti času a 231 na přejezdech a spojovačkách.

Třetí rychlostní zkouška (RZ) byla rozdělena takzvanou neutralizační sekcí, která vedla chráněnou krajinnou oblastí, kde se nejelo na čas – pro motorky a čtyřkolky od 248. do 398. kilometru, pro auta už od 227. kilometru. První úsek RZ byl velmi technický, jelo se po zakroucených pistách a písčitých cestách, které často vedly úzkými kaňony. Tady byla opatrnost na prvním místě. Motory strojů občas zchladil přejezd říčních toků a potoků.

Po přejezdu zbývalo do cíle etapy 202 kilometrů. Kamióny přejely z bivaku za neutralizační sekci, kde je čekal start 226kilometrové rychlostní zkoušky. Důvodem vynechání první části měřeného úseku byly užší cesty lemované stromy, jejichž větve by jednoduše mohly poničit čelní skla, a také úzké kaňony.

Motorky

Obhájce loňského prvenství Francouz Cyril Despres měl po startu dnešní etapy drobné problémy, protože ztratil téměř 6,5 minuty. „Marc Coma se na mě velmi rychle dotáhl. Na trati bylo hodně jezdců a prvních deset kilometrů jsem se snažil jet opravdu opatrně, ale potom přišel 11. kilometr, na kterém jsem udělal chybu. Sice jsem neztratil dvě hodiny, ale několik cenných minut. Nakonec jsem dojel jen 20 sekund za Marcem, takže na mě najel asi 2:20 minuty,“ okomentoval svůj dnešní výkon Cyril Despres. Průběžné vedení v kategorii motorek nakonec udržel, ale pouze o 14 sekund před Španělem Comou. Oba jedou na stroji značky KTM. Třetí dnes dojel portugalský jezdec Paulo Goncalves.

Patnácté místo patří slovenskému jezdci Štefanu Svitkovi na KTM (–16.16) a další Slovák Ivan Jakeš je se svou yamahou 29. s časem –34:03. Nejlepším Čechem v jedné stopě je David Pabiška z týmu KM Racing, který však na trati nabral víc než hodinovou ztrátu a obsadil 54. místo. Druhým Čechem v pořadí je Honza Veselý z Czech Dakar týmu, který dojel na 98. místě.

Čtyřkolky

Přestože do cíle včerejší etapy dorazil Josef „Machus“ Macháček jako vedoucí jezdec, do dnešní etapy odstartoval až z šestého místa. Tempo závodu udávali argentinští jezdci, konkrétně bratři Patronelliovi a Sebastian Halpern. Párkrát se vystřídali ve vedení starší z bratrů Alejandro a Sebastian a na začátku neutralizační sekce po 248 kilometrech rychlostní zkoušky bylo pořadí Alejandro P., Marcos P. a Sebastian Halpern. Všichni na stroji Yamaha Raptor 700.

Lepším ze dvou českých čtyřkolkářů, kteří jedou na letošní rallye Dakar, byl dnes Martin Plechatý. Machus v průběhu první části RZ stále nabíral zpoždění – po dvou stech měřených kilometrech to bylo 6:20 minuty, ale na posledních padesáti kilometrech před začátkem neutralizační sekce ztratil dalších osm minut a byl šestý. Plechatý byl o dvě minuty před ním na pátém místě a čtvrtý byl Francouz Declerck.

V neutralizační sekci nabral Declerck víc než hodinové manko, takže vypadl ze hry. Po startu druhé části dnešní RZ postihla vítěze loňského ročníku, mladšího z bratrů Patronelliových Marcose, zřejmě technická závada, protože ztratil téměř hodinu času. První tedy jel Alejandro Patronelli, druhý Sebastian Halpern a na třetím místě se střídal Macháček s Plechatým.

Na posledním kontrolním bodě však šel Halpern do vedení a vypadalo to, že vyhraje, jenže jaké ho v cíli čekalo překvapení, když se z čista jasna objevil jeho krajan Tomas Maffei, kterému na posledních sto kilometrech nefungoval Iritrack, a byl o 1:27 minuty rychlejší. A. Patronelli nakonec dojel třetí se ztrátou 4:23.

Martin Plechatý obsadil čtvrtou příčku s časem 20:34 minuty a o deset sekund za ním dojel Josef Macháček. V celkovém pořadí se dnešním skvělým výkonem vyhoupl Halpern, ale na paty mu šlape A. Patronelli se ztrátou pouhých 12 sekund. O minutu za ním je Maffei, čtvrtý je Plechatý (–19:08) a až na páté místo bohužel klesl Josef Macháček (–22:32). Obhájce titulu Marcos Patronelli zatím ve výsledcích třetí etapy chybí.

Auta

3. etapa rallye Dakar 2011 – automobily

Ve včerejší etapě potkala smůla českou posádku týmu Offroadsport ve složení Zdeněk Sládek a Miloslav Janáček. Dakarský nováček Zdeněk Sládek udělal jezdeckou chybu, při které vjel rychle do jedné ze zatáček a s jejich Hummerem H3 EVO vyjel mimo trať. Za křovím, které v těchto úsecích lemovalo cestu, se skrývaly dva balvany, do kterých narazili. Navigátor Míla Janáček musel být po nehodě převezen vrtulníkem do nemocnice kvůli podezření na poraněnou páteř, a na Dakaru proto bohužel končí.

V závodě tak pokračují už jen dvě posádky týmu Vinland, konkrétně Mikula–Novák v toyotě (č. 388) a Honda–Tománek s mitsubishi (č. 418). Honda startoval do dnešní „erzety“ ze 42. místa, po přejezdu neutralizační sekce byl už na 33. pozici, ale s téměř hodinovou ztrátou. Druhá posádka s Peterem Mikulou jako řidičem byla před začátkem etapy na 89. místě, ale i oni dokázali postoupit a před neutralizační sekcí byli průběžně 62. se ztrátou téměř 1 hodiny a 20 minut. Dále ve výsledcích zatím nefigurovali.

Z favoritů na titul v kategorii aut dnes odstartoval nejlépe Peterhansel s BMW, který byl na prvním kontrolním bodě ve vedení před skupinou Race Touaregů v pořadí Attiyah, De Villiers a Sainz. Španělský „El Matador“ se ještě do konce první části RZ postupně propracoval na druhé místo za svého týmového kolegu z Kataru, Nassera Al–Attiyaha, který mezitím předjel Peterhansela a vedl.

Po startu druhé části měřeného úseku se na prvních třech místech pořadí už nezměnilo. Attiyah udržel do cíle vedení o 25 sekund před druhým Sainzem a o 59 sekund před Peterhanselem. V průběžném pořadí zůstává první Carlos Sainz před týmovým kolegou Al–Attiyaha (–3:34) a na třetí místo se posunul Francouz Stephane Peterhansel (–4:19).

Kamióny

3. etapa rallye Dakar 2011 – kamióny

Další smutnou zprávou pro české příznivce rallye Dakar je odstoupení tatry posádky Marek Spáčil, David Vršecký a Jan Vodrhánek. Ve včerejší druhé etapě mezi městy Córdoba a San Miguel de Tucuman je na trati potkalo obrovské neštěstí v podobě zaseknutého plynového pedálu – následně neovladatelné auto vyletělo mimo trať a havarovalo. Došlo k tomu v nepřehledném úseku před průjezdem esíčka.

„Všechno se to seběhlo strašně rychle. Nějakou tu kolizi jsem už v minulosti zažil, ale dva přemety to rozhodně nebyly. Když se vám v kritickém místě zasekne plyn, tak s tím žádný řidič nic neudělá,“ okomentoval událost David Vršecký na stránkách Czech Dakar týmu. Pro Marka Spáčila je to bohužel už druhé, předčasné, po sobě jdoucí odstoupení z rallye Dakar.

Třetí etapa se stala pro české barvy opravdu smolnou, protože také tatrovka Martina Kolomého mezi 30. a 40. kilometrem rychlostní zkoušky havarovala. Martin Kolomý a Jaroslav Lamač museli být kvůli vážným zraněním převezeni vrtulníkem do nemocnice, David Kilián pokračoval s vozem do bivaku. Na start se tak postavily dvě tatry, z čehož pouze jedna s ryze českou posádkou.

Lepší z nich je tatra posádky Loprais–Kalina–Holaň, kteří dnes opět na trati zajeli dobrý výsledek. V průběhu celé rychlostní zkoušky dlouhé 226 kilometrů jeli na druhém místě a dva ruské kamazy jim dělaly pomyslné bodyguardy. Na prvním místě byl Chagin a zezadu „kryl“ Lopraise Kabirov. Už už to vypadalo, že si Loprais druhé místo udrží, když na posledním kontrolním bodě vedl o 50 sekund, ale Kabirov nakonec ztrátu stáhl a v cíli byl o pět sekund rychlejší (–6:45). Tatra s brazilsko–českou posádkou se z výsledků ztratila už po startu rychlostní zkoušky, ale bylo to zřejmě kvůli nefunkčnímu Iritracku, protože ve výsledcích je po dnešní etapě na osmém místě s přibližně 51minutovou ztrátou.

Liaz posádky Vildman–Fajtl–Bervic třetí etapu dokončil na 38. místě s bezmála dvouhodinovou ztrátou. Poslední český kamión značky Man s posádkou Robert Randýsek, Roman Šiška a Aleš Skříček, který jede v závodě jako ostrá asistence týmu Offroadsport, dnes startoval až z posledního 61. místa – to kvůli včerejšímu pozdnímu příjezdu do bivaku, kdy pomáhali při nehodě týmových kolegů Sládka a Janáčka. Na posledním kontrolním bodě na 208. kilometru RZ byli o dvě místa před Vildmanovou liazkou, ale v cíli etapy se podle výsledků zatím neobjevili…

V průběžném hodnocení se všechny medailové pozice vyměnily. Chagin šel ze třetího místa na první a Kabirov s Lopraisem se posunuli o příčku dozadu, přičemž Kabirov ztrácí 6:23 minuty a Loprais je jen o 14 sekund za ním. Na čtvrtém místě je pak s 35minutovým odstupem Nizozemec Echter s Manem.

Popis trasy 4. etapy ze San Salvadoru de Jujuy do Calamy:
Dakar dočasně opouští Argentinu překročením vrcholků And přes průsmyk Paso de Jama. K dosažení tohoto bodu budou muset závodníci startovat v noci, aby se stihli vyškrábat na vrchol. Až překročí hranici, dosáhnou výšky 4 800 metrů, tedy výšky slavné hory Mount Blanc, aniž by k tomu potřebovali sněhové řetězy a jiné zimní pomůcky. Přejezd do Chile bude vstupem do pouště Atacama a první tamější etapy volnou poutí bez cest. Start relativně krátkého měřeného úseku se odehraje ve výšce 3 300 metrů. V tomto místě budou muset stroje zvládnout kamenitou trasu na cestě za dunami.

San Miguel de Tucuman – San Salvador de Jujuy (634 km / RZ 500 km (automobily), 521 km (motocykly), 226 km (kamióny)

Automobily: 1. Attiyah, Gottschalk (Katar, Něm./Volkswagen) 3:42:20, 2. Sainz, Cruz (Šp./Volkswagen) –25, 3. Peterhansel, Cottret (Fr./BMW) –59, ...30. Honda, Tománek (ČR/Mitsubishi) –1:12:51.

Průběžné pořadí: 1. Sainz 9:12:05, 2. Attiyah –3:34, 3. Peterhansel –4:19, ...32. Honda –2:49:26.

Motocykly: 1. Coma (Šp./KTM) 4:18:55, 2. Després (Fr./KTM) –2:21, 3. Goncalves (Portug./BMW) –3:36, ...55. Pabiška (ČR/Yamaha) –1:01:24, …87. Veselý (oba ČR/Yamaha) –1:39:53.

Průběžné pořadí: 1. Després 9:38:58, 2. Coma –14, 3. Faria (Portug./KTM) –9:38, ...46. Pabiška –1:41:31, …92. Veselý –3:29:44.

Čtyřkolky: 1. Maffei 4:58:04, 2. Halpern –1:27, 3. A. Patronelli (všichni Arg./Yamaha) –4:23, 4. Plechatý –20:34, 5. Macháček (oba ČR/Yamaha) –20:44.

Průběžné pořadí: 1. Halpern 11:02:21, 2. A. Patronelli –12, 3. Maffei –1:12, 4. Plechatý –19:08, 5. Macháček –22:32.

Kamióny: 1. Chagin 2:57:36, 2. Kabirov (oba Rus./Kamaz) –6:45, 3. Loprais (ČR/Tatra) –6:50, ...38. Vildman (ČR/Liaz) –1:58:33.

Průběžné pořadí: 1. Chagin 9:38:58, 2. Kabirov –6:23, 3. Loprais –6:37, ...31. Vildman –3:40:39.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio