Pabiška v páté etapě jezdil po bramborách

7. leden 2011

Prudké a dlouhé klesání z obrovské písečné hory k břehům Pacifiku. Téměř pohádkový byl dojezd včerejší páté etapy rallye Dakar z Calamy do Iquique. Užil si ho také nejlepší český motorkář David Pabiška, který po této etapě poskočil vzhůru v celkovém pořadí.

„Já jsem to už při minulém ročníku srovnal s pocitem, který mají skokani na lyžích. Musíte se opřít do kolen, protože stroj doslova letí dolů neuvěřitelnou rychlostí a nikde není vidět konec. My motorkáři jsme zvyklí sjet jakýkoliv kopec, ale tento sjezd byl z mého pohledu nekonečný. Před závěrečným sjezdem jsem se trochu dostal do problémů, když jsem přejel jednu odbočku a následkem toho mnohem déle hledal průjezdový bod (pozn. průjezdový bod neboli waypoint je povinný bod, který se musí na trase projet, jinak hrozí penalizace), ale celkově jsem s dnešní etapou spokojený,“ řekl našemu reportérovi Janu Říhovi motorkář David Pabiška.

V páté etapě jste dojel 37. a v celkovém hodnocení jste se posunul na 36. místo. Jste s průběžnými výsledky spokojen? „Musím se přiznat, že jsem zrovna nepředváděl uspokojivé výkony, spíš jsem trpěl, dnes v noci jsem ani nespal. Se současným umístěním jsem spokojen, ale samozřejmě bych si přál, aby to bylo lepší. Musím se snažit postupovat opatrně.“

Pořadatelé anoncovali pátou etapu jako etapu s různorodým terénem, který se bude v průběhu rychlostní zkoušky dlouhé přes 400 kilometrů měnit. Bylo to nakonec opravdu tak? „Terén byl hodně rozmanitý, některé úseky jsem si pamatoval z loňského ročníku rallye Dakar. Pověstných brambor – jak jsme nazvali už loni uschlé kusy soli, která se vlivem nedostatku vody v poušti Atacama nerozpustí a vytváří velké krystaly – bylo opravdu hodně, duny začaly až ke konci. Dvakrát jsem dnes upadl, ale naštěstí jen lehce. Velice nepříjemná byla řečiště,“ popisuje David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio