Čtyřkolkáře Plechatého vyřadila hloupá závada

8. leden 2011

Šestá etapa rallye Dakar, která vedla až k peruánských hranicím do chilského města Arita, byla poslední pro čtyřkolkáře Martina Plechatého. V tu chvíli nejlépe umístěného českého jezdce na čtyřkolce vyřadila před dnešním dnem volna hloupá závada, po které si ustlal v písečné duně. O sám by v závodě mohl bez problémů pokračovat, jenže jeho stroj byl na trati už neopravitelný.

„Do bivaku jsem se dostal ze zhruba třístého kilometru rychlostní zkoušky, kde mi selhala technika způsobem, který jsem nečekal. Při přejezdu jedné větší duny mi praskla těhlice řízení a čtyřkolka udělala kotrmelec. Mně se naštěstí nic vážného nestalo. Spustila se mi jen krev z nosu a mam jen drobné šrámy. Ovšem čtyřkolka v ten moment nebyla schopna dalšího provozu a neměl jsem náhradní díl. Je to jedna zhruba ze tří závad, která se na místě nedá opravit. Bohužel kvůli tomu musím dakarský závod vzdát,“ řekl našemu reportérovi Janu Říhovi zklamaný český jezdec Martin Plechatý.

Je to podruhé, je to určitě velký pech. Přitom jste v 6. etapě figuroval na jednom z průjezdných měřených bodů na třetím místě. „Mě se od začátku jelo dobře, protože jsem se dopracoval k místu, kde už vám nikdo nepráší. Kde motorkáři jedou stejně jako vy a nikdo vás nepředjíždí, nikoho nedojíždíte, vidíte motorkáře před sebou a máte určité tempo. Dostal jsem se už na skvělé místo, kde se mi jelo perfektně. Čtyřkolka fungovala na rozdíl od Argentiny, kde jsem se trápil s benzinovou pumpou. Jela skvěle a bohužel to zas nedopadlo kvůli vadě materiálu. “

Asi to není obvyklá závada, spíš smůla. „Člověk, když staví čtyřkolku, do dílů nevidí. Dostal jsem stroj zapůjčený od týmu KM Racingu a sám jsem si ho upravoval a některé díly kupoval. Nezbylo moc peněz a bohužel asi všechny díly nebyly určeny na tento závod.“

Závěrečná otázka nemůže být jiná, než jestli toužíte prolomit smůlu za rok na Dakaru 2012. „To je zase příliš brzo, něco takového povídat teď, ale samozřejmě to v člověku vězí a říká si, že by to měl dokončit, když už se do toho jednou pustil. Ovšem je to tak náročný závod, že si v tuto chvíli říkám, že Dakar není pro amatéry, jako jsem já,“ uzavírá zklamaně opět Martin Plechatý.

autor: jař
Spustit audio