Dakarský deník 1 – soutěž terčem zlodějíčků

31. prosinec 2010

Zítra se všichni fanoušci nejtěžší rallye na světě dočkají. Už třetí rok po sobě odstartuje na Nový rok dakarské šílenství v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Trať dlouhá víc než devět a půl tisíce kilometrů zavede účastníky i do Chile, aby se 15. ledna vrátili do cíle v Buenos Aires.

Když se rallye Dakar přestěhovala kvůli hrozbě teroristických útoků v roce 2009 z Afriky do Jižní Ameriky, všichni jásali. Soutěžící i pořadatele uchvátili srdeční a nadšení Argentinci a Chilané. První jihoamerická rallye Dakar ukázala, že jde o jiný svět, kde se nemusíte tolik bát, že vás okradou. Jenže nic netrvá věčně.

Při poslední rallye se ztratilo několik profesionálních fotoaparátů, kamera a další cennosti v hodnotě přes milión korun přímo v bivaku, tedy v táboře, kde spí všichni účastníci rallye pohromadě. Proto pořadatelé přišli s novinkou, kterou jsou čipy umístěné v náramcích účastníků i akreditacích novinářů. Už tady v Buenos Aires vás ostraha pustí do tiskového střediska jen po načtení vašeho čipu. Takhle to prý bude v každém bivaku tohoto ročníku. Řeknu vám, že se moc nedivím.

Včera ráno po příletu do Buenos Aires mě okradli hned na letišti. Taxi tu totiž přivolávají dohazovači a ten můj mi rychle přihrál jeden z nich s vysvětlením, že za jízdu se platí řidiči. Ten to ihned potvrdil, když mi jako důkaz vyplnil potvrzení na požadovanou částku 398 argentinských pesos. Dobře, řekl jsem si, a zaplatil dohazovači čtyři sta. Jenže ten mi bankovky vrátil s tím, že jsem mu dal místo čtyř set jen sto třicet pesos. Aha, zastyděl jsem se, spletl jsem si tři bankovky, které neznám, a místo stovek jsem mu dal desítky, říkal jsem si. Třicet pesos jsem tedy vyměnil za tři stovky a s omluvou mu je podal. Teď už byl dohazovač spokojený a taxikáři dal pokyn, ať jede.

Až v polovině dlouhé cesty jsem zjistil, že jsem naletěl na obehranou fintu. Hned napoprvé jsem mu dal správný obnos, který však šikovně vyměnil za předem připravený balíček. Jednoduše řečeno, místo čtyř set pesos mě cesta z letiště stála skoro dvakrát tolik. Vítejte na rallye Dakar v Argentině!

autor: jař
Spustit audio