Dakarský deník 12 – zázračná kapsle a horníci v bivaku

11. leden 2011

Jihoamerická země Chile se v loňském roce dostala na první stránky světových deníků díky unikátní záchranné akci, při které byli po víc než dvou měsících zachráněni horníci uvěznění hluboko pod zemí. V těchto dnech je Chile opět v hledáčku světových médií, protože tudy projíždí rallye Dakar. Tyto dvě na první pohled zcela rozdílné události však mají něco společného.

Možná, že kdybyste teď zapátrali hluboko ve své paměti, název města Copiapó by vám byl povědomý. Vynecháme teď věrné dakarské fanoušky, kteří vědí, že tudy v posledních letech vede trasa jejich oblíbeného závodu. Je to místo dechberoucího příběhu, který loni sledoval celý svět. Začal pátého srpna zavalením 32 chilských horníků a jednoho Bolivijce v dole na měď a zlato právě u města Copiapó.

Šestnáct dní je marně hledali záchranáři a jen málokdo věřil, že jsou naživu. Sedmnáctý den je objevili v hloubce 630 metrů živé. Potraviny a léky k nim dopravovali speciálním zásobovacím vrtem, zatímco se odborníci snažili vymyslet celou záchrannou akci, aby horníky na povrch dostali bez zranění a naživu v co nejkratším možném čase.

V polovině října po 69 dnech od závalu se to povedlo díky speciální kapsli, která jednoho po druhém bezpečně vynesla na zem v Táboře naděje u dolu San José. A to vše v přímém přenosu, který byl vysílán do celého světa. Tehdy jste si tuhle „zázračnou“ kapsli v chilských národních barvách, které jsou mimochodem stejné jako ty naše, mohli prohlédnout poprvé. Stejně jako tváře horníků, kteří přežili svou smrt.

V těchto dnech se objeví v televizích a na internetu znovu, protože kapsle je vystavena v dakarském bivaku nedaleko Copiapa a zachránění horníci přijdou na návštěvu dnes odpoledne. Sám jsem zvědavý, jestli se budou chovat jako celebrity, jak je v poslední době vykreslovala média, nebo se už, v přeneseném slova smyslu, opět vrátili na zem.

autor: jař
Spustit audio