Dakarský deník 13 – rallye Dakar při desáté etapě na vrcholu

12. leden 2011

33. ročník rallye Dakar v Jižní Americe dnes definitivně opustí území Chile i tamní poušť Atacama a přes Andy se přenese zpět na území Argentiny. Konvoj závodních strojů i doprovodná auta budou muset vyšplhat do výšek, ve kterých jejich motorům znatelně poklesnou výkony.

Už potřetí v historii rallye Dakar se soutěžící a nejen oni mohou těšit na úchvatnou podívanou. Motory jejich strojů musí však nejdřív zvládnout velmi dlouhé stoupání, ve kterém postupně ztrácí výkon a diesely víc kouří. Ubývá jim totiž kyslík, jak se šplhají do průsmyku svatého Františka, kde se dá po celkem široké prašné cestě bez asfaltu bezpečně přejet hranice do Argentiny. Tu přirozeně vytváří pohoří And. A kdyby na místě nebyla cedule s informací o výšce, mnozí by ani nevěřili, že byli tak blízko nebi. Jen dvě stě padesát metrů tady chybí, aby člověk pokořil hranici šesti tisíc metrů.

Když se rozhlédnete kolem sebe, uvidíte nádherně čistou lagunu a hlavně velikány se zasněženými vrcholky, které sahají až o kilometr výš než samotný průsmyk. I přes velmi brzké ranní, spíš noční vstávání v bivaku v Copiapu, odkud vyjede první motorkář už ve 4.30 hodin ráno, se většina závodníků na přejezd průsmyku těší.

„Jsou to krásné vysoké hory, které hrají snad pěti barvami, a do toho se prolíná zeleň. Na chilském území se ani nejede po silnici, to je zajímavé, potom už se objeví prašná cesta, která se klikatí do hor. Jsou to opravdu nezapomenutelné scenérie,“ popisuje čtyřkolkář Josef Macháček.

Po chvilce ve výškách se soutěžící budou muset vrátit do reality rozjetého závodu. Do cíle jim v tu chvíli bude chybět ještě víc než 2,5 tisíce kilometrů. A navíc prožijí teplotní šok, protože z deseti až patnácti stupňů v průsmyku přejedou do bílých písků v okolí argentinské Fiambaly, kde bude teplota šplhat ke čtyřicítce.

autor: jař
Spustit audio