Josef Macháček není Usain Bolt

31. prosinec 2010

Kde kdo už ve třiapadesáti letech myslí na důchod. Ne tak Josef Macháček, pětinásobný vítěz rallye Dakar na čtyřkolce. Už zítra se opět postaví na start závodu, který mu učaroval a proslavil ho. 33. ročník dakarské soutěže startuje 1. ledna znovu v argentinském Buenos Aires. Opět navštíví také území Chile a dotkne se téměř hranice s Peru, odkud se začne vracet zpátky do Argentiny. 15. ledna má v tamním hlavním městě cíl. V něm se chce Josef Macháček po loňském neúspěchu rozhodně ukázat.

9 605 kilometrů – to je porce, kterou chce mít už v lednu „Machus“, jak se mu přezdívá, za sebou. Přesně tolik totiž měří dakarská trať tohoto ročníku pro motorkáře a čtyřkolky. Při posledním ročníku havaroval ještě na argentinském území před vjezdem do chilské pouště Atacama, což znamenalo konec jeho nadějí na obhajobu vítězství mezi čtyřkolkami z první jihoamerické rallye Dakar.

„Havárie a zranění při dnešním tempu k závodu prostě patří, ovšem při mém pádu hrál z padesáti procent roli laxní přístup, protože jsem měl vyměnit pneumatiky a víc se o stroj starat. Díky tomu jsem zjistil, že se na čtyřkolce ještě mám co učit (smích),“ komentuje Macháček.

Věřili byste, že to jsou slova rekordmana v počtu vítězství v kategorii čtyřkolek na dakarské rallye? Nepodařený ročník však Josefa Macháčka nakopl k ještě větší závodnické aktivitě v tomto roce, aby se do Jižní Ameriky dobře připravil.

„Už na cestě na loňský ročník jsem si uvědomil, že jsem za rok ujel asi jen 3,5 tisíce kilometrů, přitom jsem zvyklý, že v lednu mám najeto kolem deseti tisíc kilometrů. Letošní rok jsem si proto navrhl, abych tuto porci kilometrů ujel. Zúčastnil jsem se osmi závodů, z čehož ve dvou byly tak špatné povětrnostní podmínky, že jsem závod nedokončil, a zbylých šest jsem vyhrál.“

To by kdekoho mohlo přesvědčit, že Josef Macháček přijel do Argentiny a Chile opět vyhrát. On sám to však vidí trochu jinýma očima.

„Dakar je hodně o štěstí, o dobrém startu nebo také kolik udělá jezdec na trati chyb. Roli hraje opravdu mnoho faktorů a člověk nemůže říct, že do cíle dojede. Například minulý měsíc jsem viděl zklamaného běžce Usaina Bolta, který, přestože běhá stovku pod deset vteřin jako by nic, tentokrát to pro něj byla nedosažitelná meta, a i když ho všichni automaticky viděli jako vítěze, nakonec nevyhrál. Tady se bavíme o desetisekundovém výkonu, ale Dakar se jede patnáct dnů a tam hraje roli daleko víc faktorů.“

Všichni určitě chceme slyšet, že Machus vyhraje nebo alespoň chce vyhrát. Nedal si snad pro letošní 33. ročník rallye Dakar tohle novoroční předsevzetí? „Po nedojetém loňském ročníku bych chtěl ten letošní hlavně dokončit a věřím, že pokud se mi to povede, budu se pohybovat mezi prvními. Ovšem abych pravdu řekl, už plánuji ročník 2012, za což se mi tu všichni tak trochu posmívají (smích),“ komentuje Josef Macháček.

Tak přece. Vždyť Josef Macháček je bez ohledu na svůj věk vítězný typ, ale pro mnohé sázkaře také dost možná vítězný tip.

autor: jař
Spustit audio