14. etapa: Peterhansel získal desátý titul

15. leden 2012

Poslední kilometry letošního 34. ročníku rallye Dakar mají závodníci za sebou. Dnes se jela jen 29kilometrová rychlostní zkouška, která podle rozdaných karet na startu neměla přinést už žádné výrazné změny na prvních místech jednotlivých kategorií.

V první den na startu v argentinském Buenos Aires stálo celkem 443 strojů, ale cíl v peruánské Limě spatřilo jen 247 z nich. Na cílovou rampu najelo 97 motorek, 12 čtyřkolek, 78 automobilů a 60 kamiónů a mezi nimi bylo i pět českých strojů – jedna motorka a čtyři kamióny.

Jak je na Dakaru pro závěrečnou etapu zvykem, první startoval závodník na posledním místě celkové klasifikace motorek. Lídři vyjeli na trať až jako poslední, aby i jako poslední přijeli na pódium. Naopak automobily startovaly v normálním pořadí, aby nejlepší piloti obou kategorií byli na pódiu společně.

Závodníci museli nejdřív přejet 134kilometrovou spojovačku, aby se mohli postavit na start krátké rychlostní zkoušky. Po jejím zdolání je od cílové rampy dělilo ještě 120 kilometrů.

Motorky

Francouz Cyril Despres na KTM uhájil celkové první místo před svým týmovým kolegou Marcem Comou, který už nedokázal smazat 13,5minutovou ztrátu ze včerejší etapy. Na to mu 29 měřených kilometrů nestačilo.

Cyril Despres při přípravě itineráře trasy na další den

Despres tak získal už svůj čtvrtý titul na rallye Dakar a opět převzal „žezlo pro vítěze“ od Marca Comy, který vyhrál loňský ročník. Tito dva jezdci si toto pomyslné žezlo mezi sebou předávají už posledních šest let. Francouzovy výsledky na rallye Dakar jsou však obdivuhodné, protože od roku 2003, kdy skončil čtvrtý, byl pokaždé na stupních vítězů, a když vyhrál Coma, on byl druhý.

Třetí místo obsadil Portugalec Helder Rodrigues, vítěz letošního světového enduro šampionátu, a obhájil svoji loňskou bronzovou medaili na Dakaru. Rodrigues tak dokázal pro Yamahu získat cenný úspěch, protože kromě něho a devátého Francouze Paina jsou v nejlepší desítce jen stroje značky KTM.

Čtvrtou pozici udržel Španěl Jordi Villadoms, a tak Štefan Svitko ze Slovenska skončil nakonec pátý. Toho to však nemusí vůbec mrzet, protože dokázal, že je schopný držet tempo se světovou špičkou pouze s podporou malého týmu. Asi není náhodou, že je to trojnásobný mistr Evropy v cross country.

Jan Veselý z Czech Dakar týmu obsadil se svojí skomírající yamahou 65. místo, takže se umístil naprosto stejně jako v minulém ročníku. Jen v roce 2010 se dokázal s nástrahami Dakaru poprat lépe a skončil na 62. pozici.

Čtyřkolky

Argentinec Alejandro Patronelli na Yamaze Raptor 700 obhájil loňské vítězství na rallye Dakar. Letos získal tři etapová vítězství, loni jich měl v cíli na kontě pět. Druhý skončil jeho mladší bratr Marcos, který v loňském ročníku musel po těžkém pádu ze závodu odstoupit.

Marcos Patronelli na rallye Dakar 2012

Pro vývoj v této kategorii byla klíčová sedmá etapa, ve které Marcos kvůli navigační chybě ztratil téměř 1,5 hodiny a ztratil možnost bojovat s bratrem o celkové prvenství. Potom se dostal na druhé místo a to potom udržel.

Třetí skončil jejich krajan Tomas Maffei, pro kterého se také stala osudnou sedmá etapa kolem chilského Copiapa. V okolních dunách ztratil spoustu času a z pozice dosavadního lídra spadl na druhou pozici. Jenže bratři Patronelliovi jeli skvěle – ono se to ve dvou přece jen táhne lépe, a tak Maffei svoji druhou pozici neuhájil.

Čtvrté místo celkově obsadil Chilan Ignacio Casale a pátý byl Uruguayec Sergio La Fuente. Je vidět, že jihoameričtí jezdci znají místní terén velmi dobře.

Automobily

Stéphane Peterhansel přepsal dakarské anály, protože letošním vítězstvím získal už svoje desáté jubilejní vítězství na rallye Dakar – šest v sedle motorky a čtyři za volantem vozu. Jeho dieselové Mini All 4 Racing v dokonalé péči týmu X-Raid sloužilo bezchybně a společně s jeho zkušenostmi a jezdeckými schopnostmi to byla téměř sázka na jistotu. Vždyť kategorii aut vedl už od čtvrté etapy.

Druhé místo získal pro tým X-Raid Španěl Nani Roma, který mimochodem dokázal Dakar vyhrát v roce 2004, ale jako jezdec na motorce. Na bronzovém místě dovezl Toyotu Hilux týmu Overdrive Jihoafričan Giniel De Villiers. Ten má na svém kontě už také několik výborných výsledků z předchozích let – loni a v roce 2006 skončil druhý a v roce 2009 Dakar dokonce vyhrál.

Rekordman v počtu dakarských vítězství Stephane Peterhansel

Všechny vozy Mini skončily v TOP 10

Celkově čtvrtý skončil Leonid Novitskiy už s třetím vozem Mini v TOP 5 a nakonec páté místo patřilo americkému bouřlivákovi Robbymu Gordonovi a jeho závodnímu speciálu Hummer. Ovšem bude ještě zajímavé sledovat, jak dopadne jeho boj s pořadateli, kteří ho v jedenácté etapě ze závodu diskvalifikovali kvůli dosud nevyjasněným okolnostem – spekuluje se o nepřihlášené asistenci v závodě nebo o nepovolených technických úpravách.

V nejlepší desítce dále skončil šestý Lucio Alvarez s další Toyotou Hilux a skvělé sedmé místo pro čínský tým Great Wall získal s dieselovým vozem Haval Great Wall Carlos Sousa – nutno podotknout, že je to však převlečené BMW.

Osmé místo obsadil Portugalec Leal Dos Santos s vozem Mini, který jel svým ostatním čtyřem týmovým kolegům rychlou asistenci. Devátý skončil celkově Nizozemec Bernhard Ten Brinke, který se jako letošní nováček na Dakaru dokázal postupně probojovat do nejlepší desítky. Není to však žádný rallyový puberťák, naopak ostřílený okruhový pilot i pilot klasického rallye.

Nejlepší desítku uzavřelo poslední mini alias převlečené BMW X3 pilotované Polákem Krzysztofem Holowczycem. Pro něho může být letošní ročník rallye Dakar zklamáním, protože až do deváté etapy se držel na třetím místě. V desáté etapě však měl velké technické problémy a téměř nedojel do bivaku.

Bývalý skokan na lyžích Adam Malysz se úspěšně popral se zhruba osmitisícovou porcí kilometrů, kterou museli závodníci zvládnout za 14 dní. Svoje Mitsubishi Pajero, které připravil Miroslav Zapletal z týmu Offroad sport, dovezl na 38. místě.

Kamióny

Gerard De Rooy za volantem kamiónu Iveco Powerstar, který je přezdíván torpédo, předvedl na letošním ročníku famózní výkon. Kromě první a třetí etapy, kdy byl na průběžném druhém místě, jinak po celou dobu závodu vedl a postupně si před svými týmovými kolegy vypracovával náskok. Nakonec to bylo už přes 50 minut.

Gerard De Rooy nejrychlejší po polovině rallye mezi truckery

Pro De Rooye, syna legendárního Jana De Rooye, který bojoval za volantem kamiónu v dobách Karla Lopraise, je to vůbec první titul na rallye Dakar. Doposud byl nejlépe třetí a například minulý rok musel po nehodě ze závodu odstoupit. Perličkou navíc je, že Gerard vyhrál přesně po 25 letech od triumfu svého otce na rallye Dakar v Africe.

Druhé místo v poklidu udržel Hans Stacey s dalším vozem Iveco a připsal si k druhému místu v roce 2006 a prvenství v následujícím roce další skvělý výsledek. Třetí až páté místo obsadili piloti kamazů v pořadí Ardavichus, Karginov a Mardeev, šestý byl Miki Biasion s dalším ivecem.

Martin Kolomý v nejlepší desítce

Fantastické sedmé místo patří tatře z Czech Dakar týmu s posádkou Kolomý, Kilián, Kilián. Při třetím jihoamerickém Dakaru to Kolomý konečně dokázal dotáhnout až do cíle a hned v nejlepší desítce. To je skvělý výkon. Navíc šesté místo mu uteklo jen zhruba o dvacet minut. Za zmínku stojí také celkové sedmé místo dalšího kamiónu značky Tatra s brazilsko-českou posádkou, De Azevedo, Justo, Martinec.

Celková 12. příčka patří posádce Jaroslav Valtr, David Pabiška, Jan Bervic a jejich liazce z týmu KM Racing. V druhé polovině závodu se dokázali neuvěřitelně zlepšit, když v sedmé etapě byli až na 26. místě.

Dakarský nováček Tomáš Vrátný, který do Dakaru vstupoval jako dvojka Loprais týmu a jel s loňskou tatrou Aleše Lopraise, se umístil na výborném 17. místě. V kabině mu dělali společnost mechanik Radim Pustějovský a zkušený navigátor Ota Měřínský.

Poslední český stroj, který se úspěšně vypořádal s nástrahami trati letošního Dakaru, byl kamión značky Man s posádkou Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček a Petr Zábranský. V závodě jeli jako rychlá asistence pro Adama Malysze, takže pro ně to byl trochu jiný závod. Obsadili celkovou 40. pozici.

autor: onj
Spustit audio