5. etapa: Aleš Loprais dojel druhý

5. leden 2012

Argentinské provincie LaRioja a Catamarca, kde se právě nachází konvoj rallye Dakar 2012, smáčel v posledních několika dnech vydatný déšť, a proto museli pořadatelé trochu upravit trasu rychlostní zkoušky. Ta byla pro motorky a auta zcela odlišná, takže se potkaly jen jednou, v cíli. I když, jak to na Dakaru bývá, ne všichni.

Dnešní etapa z Chilecita do Fiambaly měřila 423 kilometrů, patří mezi nejkratší. Motorky a čtyřkolky měly původně jet rychlostní zkoušku dlouhou 265 kilometrů, ale kvůli špatným podmínkám na konci trati ji pořadatelé zkrátili na 186 kilometrů. Terén byl náročný jako v předchozích dnech – říční koryta, výmoly, písek, prach a velké kameny. Prostě Dakar.

Auta a kamióny si také trochu zkrátily měřený úsek, ale v tomto případě byl naopak posunut start na 24. kilometr, takže na posádky čekalo už jen 153 kilometrů na čas. Všem jistě leželo v hlavě, že cíl dnešní etapy se nachází v blízkosti zrádných bílých fiambalských dun.

Motorky

Na start dnešní etapy se postavilo 150 jezdců. Jako první vyrazil na trať včerejší vítěz Marc Coma z továrního týmu KTM a o dvě minuty za ním jeho týmový kolega a průběžný lídr kategorie motorek Cyril Despres. Coma potřeboval zopakovat včerejší výkon, aby opět něco smazal z osmiminutového náskoku svého týmového kolegy Cyrila Desprese.

Francouz Despres však zvolil jednoduchou strategii: dohnat Comu, držet se ho a nepustit. Jako klíště. A vyplatila se. Oba dva si sice udělali drobný výlet mimo trať, když po navigační chybě minuli první kontrolní bod o několik kilometrů, ale dokázali se vrátit na správnou cestu a dokonce udržet vedení. V cíli byl tedy rychlejší Despres o 1:41 a díky tomu zase navýšil náskok v průběžné klasifikaci téměř na deset minut.

Profil trati 5. etapy pro motorky

Celkově třetí je portugalský jezdec Helder Rodrigues na yamaze, ale ten ztrácí už necelých 48 minut. Za ním pak jsou Lopez, Goncalves, Viladoms a Casteu.

Dnešním skvělým čtvrtým místem si řekl o pozornost Štefan Svitko, který na vítěze ztratil 14 minut a celkově mu patří výborné desáté místo. Na 64. pozici dojel Jan Veselý z Czech Dakar týmu se ztrátou větší než 1,5 hodiny.

Čtyřkolky

V kategorii čtyřkolek obsadili všech sedm přední příček jezdci z Argentiny a Chile. Početní, ale i výkonnostní převahu mají Argentinci, kteří jsou na prvních čtyřech místech v pořadí Marcos a Alejandro Patronelli, Tomas Maffei a Lucas Bonetto. Pátý dojel Chilan Rodrigo Ramirez, ale už se ztrátou 40 minut. V průběžném hodnocení kategorie čtyřkolek stále drží první místo Maffei před Alejandrem a Marcosem Patronelliovými.

Polský jezdec Lukasz Laskawiec, který si jede vlastní závod v kategorii čtyřkolek, kterou vytvořili pořadatelé pro čtyřkolky s nehomologovanými úpravami, by v oficiální kategorii dojel na čtvrtém místě se ztrátou sedmi minut. Jeho krajan Rafael Sonik by byl dnes šestý. Oba jedou na čtyřkolkách stavěných Josefem Macháčkem.

Auta

V zákulisí kategorie automobilů se včera stalo něco, co se jen tak nevidí. Po dlouhé hádce mezi argentinským pilotem Orlandem Terranovou a jeho americkým navigátorem Andym Griderem končí jejich účast na rallye Dakar. Podle slov šéfa týmu Overdrive nebylo s Griderem zacházeno s respektem, on to prostě nevydržel a odešel. A to všechno po včerejším výborném druhém místě, na kterém dovezli svoji Toyotu Hilux.

Trasa 5. etapy rallye Dakar 2012 pro auta

Od startu dnešní zkrácené153 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušky, na který se postavilo 138 aut, vedl hummer Katařana Al-Attiyaha, a kdyby nemusel na trati zastavit kvůli prasklé hadici na chlazení, zřejmě by etapu vyhrál. Takhle však spadla do klína trpělivému polskému pilotovi Holowczycovi, který se téměř po celou dobu držel na druhém místě. Al-Attiyah nakonec skončil jedenáctý se ztrátou 24 minut.

Druhý dojel Robby Gordon se svým křiklavě oranžovým hummerem a za ním se seřadily vozy Mini v pořadí Peterhansel, Roma, Novitskiy a Leal dos Santos. To je slušná „top five“. A v první desítce byl opět čínský Great Wall Haval pilotovaný Carlosem Sousou, dokonce na šestém místě.

Pro zajímavost na 25. místě dojel skotský pilot rallye Alister McRae a 56. příčku obsadil bývalý polský skokan na lyžích Adam Malysz, který jede s bývalým Mitsubishi Pajero Miroslava Zapletala. Ten mu navíc kryje záda jako rychlá asistence na trati v závodní tatře.

Průběžně vede kategorii aut Peterhansel s mini, na druhém místě vystřídal De Villierse díky dnešnímu vítězství Holowczyc a třetí zůstává Roma. Pódiová umístění se tak dostala do spárů vozů Mini týmu X-Raid. Čtvrtý je hummer Robbyho Gordona a pátá toyota De Villierse.

Kamióny

Pouhých 14 sekund dělilo posádku Loprais, Almáši, Ernst od vítězství v dnešní etapě. Rychlejší byl už jen De Rooy a jeho torpédo Iveco Powerstar. Tatra Jamal zabránila dalšímu hattricku týmu De Rooy, protože na třetím a čtvrtém místě dojel Biasion a Stacey. Za nimi následovaly tři kamazy v pořadí Nikolaev, Ardavichus, Karginov.

Profil trati 5. etapy pro auta

Martin Kolomý z Czech Dakar týmu bohužel nezopakoval včerejší první desítku, když dojel na 13. místě se ztrátou téměř půl hodiny. Tomáš Vrátný zvládl projet trasu v 19. nejrychlejším čase ze 71 kamiónů s 45minutovým odstupem. Jaroslav Valtr a Miroslav Zapletal jsou ještě na trati.

V celkové klasifikaci se nic nemění, první tři místa stále drží iveca De Rooye, Staceyho a Biasiona a čtvrtá je Lopraisova tatra. Ztrácí zhruba 13 minut.

Popis trasy 6. etapy z Fiambaly do Copiapa:
Léto na jihu má na skladě několik překvapení. Například teploty pod bodem mrazu, které mohou překvapit motorkáře při nočním stoupání do průsmyku svatého Františka v Andách. Tam překonají hranici ve výšce přes 4700 metrů. Až závod dorazí do Chile, závodníci se budou muset připravit na rychlostní zkoušku, která bude zprvu na tvrdé trati ve vyprahlé poušti Atacama. Nebudou se muset soustředit na kontrolu optimální rychlosti, až dorazí do dunových polí v okolí Copiapó, která potkají celkem čtyřikrát. Tady bude správným řešením cit řidiče pro jízdu v písku, aby závodní technika neskončila na dně obrovských písečných lavorů. Někteří se tomu však určitě nevyhnou.

Chilecito – Fiambalá (416 km / RZ 186 km)

Motocykly:
1. Despres (Fr./KTM) 2:28:33, 2. Coma (Šp./KTM) –1:41, 3. Barreda (Šp./Husqvarna) –12:42, ...64. Veselý (ČR/Yamaha) –1:37:02.

Průběžné pořadí:
1. Despres 14:19:00, 2. Coma –9:51, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) –47:56, ...71. Veselý –6:23:29.

Čtyřkolky:
1. M. Patronelli 2:58:37, 2. A. Patronelli –1:51, 3. Maffei (všichni Arg./Yamaha) –4:08.

Průběžné pořadí:
1. Maffei 17:51:27, 2. A. Patronelli –35, 3. M. Patronelli –2:02.

Automobily (423 km / RZ 153 km):
1. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini) 2:10:51, 2. Gordon, Campbell (USA/Hummer) –1:01, 3. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) –3:52.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 11:58:03, 2. Holowczyc, Fortin –4:18, 3. Roma, Périn (Šp., Fr./Mini) –10:39.

Kamióny (423 km / RZ 153 km):
1. De Rooy (Niz./Iveco) 2:34:30, 2. Loprais (ČR/Tatra) –14, 3. Biasion (It./Iveco) –1:19, ...13. Kolomý –29:09, 19. Vrátný (oba ČR/Tatra) –44:54, 35. Zapletal (ČR/MAN) –1:49:57, 63. Valtr (ČR/Liaz) –5:11:28.

Průběžné pořadí:
1. De Rooy 13:44:43, 2. Stacey (Niz./Iveco) –4:21, 3. Biasion –4:25, 4. Loprais –13:11, ...13. Kolomý –1:53:06, 24. Vrátný –5:43:18, 32. Valtr –8:00:58, 39. Zapletal –10:29:36.

autor: onj
Spustit audio