Adam Malysz: Dakar je jako závislost

15. leden 2012

Jedním z taháků rallye Dakar, který dnes vyvrcholí 14. etapou s cílem v peruánské Limě, se stala premiérová účast bývalého polského skokana na lyžích Adama Malysze. Pro nás Čechy o to zajímavější, že vůz mu připravoval tým Offroad sport z Dřevohostic.

Majitel týmu Miroslav Zapletal a navigátor Tomáš Ouředníček navíc Polákovi dělají podporu jako rychlá asistence, která veze důležité náhradní díly a k nim mechanika Petra Zábranského pro opravy přímo na trati. To se nakonec ukázalo pro Adama Malysze jako velmi důležité, aby dnes mohl vyjet na cílovou dakarskou rampu.

Zdá se vám těžší skákání na lyžích, nebo rallye Dakar?

„Na lyžích jsem skákal už 27 let, takže to pro mě byla spíš práce. Určitě to pro mě nebylo náročnější než tady na Dakaru. V 11. etapě jsme měli dost problémů s autem a zůstali jsme nepojízdní v poušti. Díky naší rychlé asistenci Miroslavu Zapletalovi, který nás dojel a pomohl nám se svým týmem opravit spojku, jsme však mohli pokračovat v závodě dál.

Nabrali jsme tím sice velkou ztrátu, ale nejdůležitější pro nás je, že jedem dál a postupujeme v pořadí směrem nahoru,“ řekl Adam Malysz v rozhovoru s reportérem Janem Říhou přímo na rallye Dakar.

Co je na Dakaru podle vašich prvních zkušeností nejtěžší?

„Délka závodu 14 dní je to nejtěžší. Když navíc zůstanete v 11. etapě na trati dlouho do noci, už se moc nevyspíte. Velmi náročné jsou také vysoké teploty, v některých dnech bylo dokonce kolem 55 stupňů.“

Celý život jste zvyklý na sníh a teď tak vysoké teploty. Jak to zvládáte?

„Mám rád i slunce. Když jsem skákal na lyžích, byl jsem rád, že jsme z vyhřáté šatny šli na můstek až před skokem a hned po něm se do ní zase vrátili. Když je teplo, je to lepší.“

Kdy přišel na rallye Dakar moment, že jste si řekl: sakra, co tu dělám?

„Takové momenty také byly. Všechny se staly na trati, ale když potom člověk přijede do bivaku, všechno to z něj spadne a chce znovu závodit. Je to jako nějaká nemoc. Má toho sice plné zuby, ale chce jet dál.“

Jak probíhá spolupráce s týmem Mirka Zapletala? Češi a Poláci jsou si přece jen trochu podobní.

„Jsou to naši kamarádi. Mirek nám pro letošní Dakar postavil auto. Díky tomu, že zná tak dobře techniku a má výborné mechaniky, jeli jsme tak dlouho v závodě bez poruch. Problém v 11. etapě by se mohl stát každému, ale oni byli včas na místě a pomohli závadu opravit.“

Mirek Zapletal o vás říká, že jste profesionál a sportovec i za volantem závodního vozu a že je před vámi velká budoucnost na poli dálkových rallye. Naplníte jeho proroctví a budete dál závodit?

„Asi ano, moc se mi to líbí. Nevěděl jsem, že je to tak nakažlivé, že když do toho kolotoče jednou vstoupíte, nebudete z něj chtít pryč. Moc mě těší, že to říká zrovna Mirek, protož já ho uznávám jako velmi dobrého závodníka,“ dodal Adama Malysz.

autor: jař
Spustit audio