Dakarský deník 11 – ruská ruleta s pneu Lopraisovy tatry

10. leden 2012

Žlutá Tatra Jamal Aleše Lopraise se startovním číslem 501 včera udělala všem českým fanouškům rallye Dakar velkou radost etapovým vítězstvím. Stačilo však málo a všechno mohlo být úplně jinak. Našemu pilotovi totiž vyšla ruská ruleta s pneumatikami.

Aleš Loprais si svá dvě první etapová vítězství při jihoamerickém Dakaru vychutnal loni. Tehdy zle proháněl ruské kamazy. Jenže exploze turba jeho tatry znamenala konec nadějím a účasti v závodě, ve kterém byl v celkovém pořadí kamiónů tehdy druhý.

Na stejném místě je i po včerejší osmé vítězné etapě. Navíc na vedoucího Nizozemce De Rooye s ivecem ztrácí pouhou čtvrthodinu. Tedy čas, za který nestihnete vyměnit při defektu pneumatiku. Právě defekty jsou součástí strategie synovce šestinásobného dakarského vítěze s tatrou Karla Lopraise.

Aleš se snaží dojíždět etapy bez jediného defektu, což se mu zatím stoprocentně daří. I proto, že je vždy na další den nechá vyměnit. Jenže ve včerejší měřené etapě dlouhé bezmála pět set kilometrů musel s pneumatikami riskovat. Na rychlé kamenité trati se podle jeho slov doslova škvařily a jen zázrakem žádná z nich nepraskla. Kdybyste viděli, jak vypadaly, i jako laik byste pochopili, že štěstí přálo odvážnému.

Doufejme, že se ho nepustí a Aleš naváže na vítězství svého strýce. Jak říká, zkazit si to může kromě selhání techniky, které neovlivníte, jen on sám.

„Závodím sám se sebou a ne s De Rooyem. Je mi jedno, jestli je přede mnou iveco, nebo kamaz, já soutěžím hlavně sám se sebou,“ říká Aleš Loprais.

Do toho boje držíme palce!

autor: jař
Spustit audio