Dakarský deník 4 – noční můra se stala skutečností

3. leden 2012

Každý má svou noční můru. Platí to pochopitelně i o účastnících slavné rallye Dakar. Dvěma z nich se po včerejší druhé etapě bohužel vyplnila. Jedním z nich byl náš reportér v konvoji soutěže, Jan Říha. Jeho noční můra je nefunkční technika na Dakaru.

V éře počítačů si člověk ani neuvědomuje, jak je na této vymoženosti neskutečně závislý. Pokud se navíc pohybujete na rallye Dakar jako reportér, v podstatě odříznutý od civilizace, jste na počítači životně závislí. Bez něj nesestříháte natočené rozhovory, nezpracujete fotografie a hlavně se nespojíte se světem a nepošlete materiály do vysílání.

Myslel jsem si, že nefunkční počítač na rallye Dakar je jen mojí noční můrou, jenže nejspíš vinou vysokých teplot na začátku argentinského léta, které se vyšplhaly až nad 45 °C, se včera proměnila ve skutečnost. Snažím se marně uklidňovat, že třeba zítra bude počítač opět fungovat.

Noční můra Josefa Macháčka, pětinásobného vítěze Dakaru na čtyřkolce, kterou si včera prožil, není o nic menší. Naopak. Jeho protest proti vyřazení z kategorie čtyřkolek kvůli nehomologovaným úpravám stroje totiž pořadatelé definitivně zamítli. 54letý Macháček tak místo loučením se s posledním Dakarem v závodě na čtyřkolce včera po dojezdu druhé etapy ze závodu odstoupil.

autor: jař
Spustit audio