Dakarský deník 6 – bivak rallye Dakar, nebo vojenská základna?

5. leden 2012

Jako na vojenské základně si občas mohou připadat účastníci 34. ročníku rallye Dakar v Jižní Americe. Bivak obehnaný plotem, brána hlídaná vojáky a elektronické čtečky. Pod kontrolou je dokonce i strava.

Výraz vojenská základna se hodí na bivaky, tedy kempy, ve kterých jedí, spí a spravují techniku dakarští účastníci. Každý z nich je obehnán plotem, aby nikdo nemohl nepozorovaně vniknout dovnitř.

Tam se dá vjet nebo vejít jako na základnu jedinou bránou, u které stojí nejen místní vojáci, případně policisté, ale hlavně pořadatelé s přenosnými čtečkami. Těmi snadno ověří, jestli pásek na ruce s čipem uvnitř opravdu patří závodníkovi nebo doprovodu. Pořadatelé a novináři zase mají čipovou kartu na krku. Na čtečce se při kontrole může zobrazit vaše fotografie a spousta dalších údajů.

Když jdete na jídlo, i tam vás takto proklepnou. Také proto, abyste si třeba neskočili dvakrát na oběd nebo večeři. Kdybyste snad chtěli kartu půjčit někomu jinému, může se vám snadno stát, že přijdete o ni a tím i o možnost doprovázet dakarský konvoj.

„V současné době se dovnitř nedostanou černí pasažéři jako v minulých letech. Kdo nemá čip, neprojde branou a nedostane najíst,“ říká trojnásobný dakarský účastník na motorce Jan Veselý.

Za účast na rallye Dakar a možnost být přímo u toho se platí velké peníze a o ty pořadatelé nechtějí přicházet. Proto investují do ostrahy a moderních technologií. Prostě za vším hledej peníze.

autor: jař
Spustit audio