Jan Veselý: benzín v nádrži se vaří a motorka nejede

5. leden 2012

Jediný český zástupce v kategorii motorkářů na rallye Dakar si včerejší čtvrtou etapu spíš protrpěl. Kromě vyraženého dechu po nepříjemném pádu musel bojovat také s horkým benzínem, na který jeho motorka nechtěla jet. Pikantní je, že řeč je o benzínu, který pro soutěžící zajišťuje přímo pořadatel soutěže.

„První polovina se jela dobře, protože jsem měl ještě v nádrži benzín, který jsem tankoval u pumpy, ale druhá polovina po tankování uprostřed speciálu byla hrůza a utrpění. Posledních 150 metrů před cílem jsem motorku už musel tlačit.

Etapa byla náročná. Asi 150 kilometrů se jelo ve vyschlých říčních korytech, kde byly často velké kameny – tady proto nešlo jet rychle, protože se jim musíte neustále vyhýbat. Nebýt komplikací s palivem, rychlostní zkouška by se mi líbila,“ popsal Jan Veselý v rozhovoru s reportérem Janem Říhou přímo na rallye Dakar.

Čím si vysvětluješ problémy s palivem zajišťovaným pořadateli?

„Nejsem si jistý, jestli je tento benzín vhodný do tak extrémních teplot. Benzín jako takový asi nebude špatný, ale díky tomu, že to bude spíš závodní palivo, bude mít větší obsah volných frakcí, což dost snižuje bod varu. Podle mě se začíná vařit kolem 50, 60 °C – stačí, aby se motorka zahřála a svítilo na ni sluníčko a už je tu problém.

Když se palivo vaří, čerpadlo přestane dávkovat do karburátoru a motorka se zastaví. Potom se musí několik minut počkat, aby opět naskočila, ujede se třeba deset kilometrů, ale už se musí opět zastavit. Na trati se postupně vytvoří takový konvoj motorkářů, kteří neustále zastavují a potom se zase předjíždějí, podle toho, komu zrovna motorka jede.“

Počítáš, kolikrát jsi spadl z motorky?

„Pády nepočítám, ale dnes jich bylo poměrně hodně, protože terén byl náročný kvůli profilu trati. Jeden pád byl vážnější, ale naštěstí to dobře dopadlo, protože jsem si jen vyrazil dech. Projíždějící motorkáři mě pak poplácali po zádech a dech naskočil,“ uzavírá s úsměvem Jan Veselý.

autor: jař
Spustit audio