Josef Macháček: když bude připravená bugina, Dakar pojedu

5. leden 2012

Čtyřiapadesátiletý pětinásobný dakarský vítěz kategorie čtyřkolek dva dny po odstoupení ze závodu pořádně neví, co udělal špatně. Připomeňme, že pořadatelé ho společně s jeho dalšími šesti evropskými soupeři vyřadili z oficiální klasifikace čtyřkolek kvůli údajně nepovoleným úpravám na motoru, které neodpovídaly homologaci.

„Sám nevím, co jsem udělal špatně. Pořadatel se nám to sice snažil na základě paragrafu vysvětlit, ale ten se od minulého roku vůbec nezměnil. Myslím si, že to byl evidentní krok k znechucení účasti jezdcům, kteří mají na to, aby letošní Dakar vyhráli. Jako závodníkovi se mi to vůbec nelíbí a sám proti tomu ani nic nezmůžu,“ řekl Macháček v rozhovoru s reportérem Janem Říhou přímo na rallye Dakar.

Chystáš se stále i po těchto nepříjemných zkušenostech příští rok jet Dakar v bugině?

„Teď mohu říct jen to, že jsem opravdu rozčilený a účast na příštím ročníku rallye Dakar budu zvažovat. Na druhou stranu bych se na to mohl dívat jako na takový signál, že jsem s buginou měl jet už letos, byl jsem na to vnitřně připraven, a když to nevyšlo, neměl jsem sem vůbec jezdit.

Pravidla soutěže si budeme muset hlídat i při stavbě buginy, protože to je nová kategorie. Když navíc zjistí, že jede s buginou Macháček, budou jistě zkoumat, zda ji nepostavil nějak jinak, lépe, než povolují pravidla. To jsou však jen domněnky, nemyslím si, že bych dokázal postavit tak dobrou buginu a ještě s ní dojet do cíle. Doufám však, že mě nechají jet.

Moje čtyřkolky se líbí po konstruktérské stránce – jsou kompaktní, lehké a dobře jedou. Když se mi to samé podaří i s buginou, na start se určitě postavím. Ovšem nevylučuji, že bych mohl na Dakar trochu zanevřít a jezdit už jen volné závody bez licence. Přece jen už mám léta na to, abych se jízdou bavil a ne abych podával heroické výkony a přesvědčoval sám sebe, jak jsem dobrý,“ uzavírá Josef Macháček.

autor: jař
Spustit audio