Dakarské celebrity: olympijský medailista Nasser Al-Attiyah

12. leden 2013

Nejtěžší rallye na světě přitahuje i známé osobnosti, nebo chcete-li celebrity. V konvoji letošního ročníku rallye Dakar najdeme třeba jednoho z nejlepších skokanů na lyžích v historii Adama Malysze nebo bývalého sjezdového lyžaře Luca Alphanda. My vám teď díky našemu reportérovi v dakarském konvoji Janu Říhovi představíme olympijského medailistu z posledních her v Londýně.

Bylo mu 41 let, když na krk dostal bronzovou olympijskou medaili ve skeetu, tedy ve střelbě na letící terč. Doma v Kataru to vzbudilo obrovské nadšení. Nasser Al-Attiyah to umí jak se zbraní, tak i s volantem v ruce.

Vítězství v rallye Dakar si připsal v roce 2011 jako jezdec továrního týmu Volkswagen. Nad otázkou, jestli je těžší olympiáda, nebo Dakar, dlouho nepřemýšlel.

„Myslím, že těžší je olympiáda. Ale je to něco úplně jiného. I když nějakou spojitost obě akce mají. Abyste uspěli, potřebujete obrovskou vytrvalost a vůli. A taky štěstí. Když to všechno máte, můžete se stát vítězem nebo medailistou. Miluju olympiády i rallye Dakar,“ neskrývá.

Dakar i střelba pro něj mají číslo jedna

Aby toho nebylo málo, jezdí také klasické podniky rallye včetně mistrovství světa. V Evropě se však proslavil hlavně jako dakarský vítěz. A nejen proto si dobře pamatuje, kdy na slavné pouštní rallye, tehdy ještě v Africe, debutoval.

„2004 – to byl rok mé premiéry při rallye Dakar. Nepatřím tedy k jezdcům, kteří počítají své účasti na desítky. Ale jsem rád, že jsem tenkrát dostal tu šanci a že jsem zase letos u toho,“ přiznává Nasser Al-Attiyah.

Tenhle Katařan patří k lidem, kteří se skoro pořád smějí. Kdykoli ho chcete fotit nebo ho požádáte o rozhovor, vyjde vám vstříc. Úsměv vyvolala i má otázka, jaký sport je pro něj číslem 1.

„Pěkně děkuju za tuhle otázku. Na Dakaru i na olympiádě dělám sport číslo jedna,“ usmívá se při odpovědi. Pak však přece jen stočí řeč k Dakaru. Vůbec poprvé tu totiž má svůj vlastní tým.

Rýsuje se další vítězství?

„Miluju rallye Dakar. Jsem tady se svým novým týmem a novým autem, týmového kolegu mi dělá Carlos Sainz. Vyhráli jsme už čtyři etapy. Jsem zvědavý, jak nám to půjde dál. Zítra je další závodní den,“ těší se.

Mimochodem, Al-Attiyah sám vyhrál už tři letošní dakarské etapy a na vedoucího Francouze Peterhansela jedoucího s mini ztrácí na druhém místě jen tři minuty. Že by se rýsoval další úspěch tohoto katarského střelce?

autor: jař
Spustit audio