Dakarský deník 13 - létající strážci rallye

17. leden 2013

Jako strážní andělé létají nad účastníky rallye Dakar. A když se něco stane, spustí se z nebe dolů, aby pomohly. Pokud by nebyly, závod by se nejel. Mluvíme o vrtulnících, jejichž zvuk má pod kůží každý, kdo se kdy pohyboval v dakarském konvoji.

Každý den brzy ráno vzlétají a každý večer přistávají v bivaku helikoptéry jako strážci a nezbytní pomocníci na rallye Dakar. Mužem, který se na letošním ročníku stará o plány jejich letů a přistávací plochy, je Francouz Tomas Surfmeyer.

„Helikoptéry zajišťují na Dakaru nejrychlejší převoz zraněných v případě nehod. Víte sám, že motoristický sport je nebezpečný. Tohle je nejlepší cesta, jak být co nejrychleji u zraněného, odborně mu pomoc t a přenést ho do bivaku nebo do nebližší velké nemocnice.

V každé etapě létá nejméně deset helikoptér. Jedné říkáme Delta, to je vedení závodu, pilotuje jí Etienne Lavigne, ředitel soutěže. Dále dvě až tři helikoptéry s lékaři, čtyři létají s kameramany a pořizují atraktivní televizní záběry. Další dvě helikoptéry jsou k dispozici fotografům a novinářům.

V každé helikoptéře je jeden pilot. Kromě vojenských. Tam je to jiné. Máme totiž nasmlouváno šest až sedm civilních helikoptér a zbytek jsou vojenské. Každá země na trase rallye nám poskytuje tři helikoptéry se dvěma piloty,“ popsal Surfmeyer.

autor: jař
Spustit audio