Rallye Dakar 2013 - od startu v Limě do cíle v Santiagu

27. prosinec 2012

Letošní ročník rallye Dakar se podívá do třech států Jižní Ameriky. Jsou jimi Peru, Argentina a Chile. Po třech ročnících, které startovaly v Argentině a protly Jižní Ameriku od východu na západ, se letos pojede kromě pěti etap převážně na západním pobřeží.

Dakar startuje v hlavním městě Peru Limě. Potom následuje Chile, kde se jezdcům a pilotům postaví do cesty náročná poušť Atacama, a třetím státem na trase je Argentina, kde na motorkáře čeká maratónská etapa. V Argenitně se dakarský konvoj pár dnů ohřeje a zamíří zpět do Chile, aby se opět potýkal s nástrahami Atacami a dostal se až do cíle v argentinském Santiagu.

Peru

Motto: silní a šťastní v sounáležitosti
Hlavní město: Lima
Populace: 29,9 miliónu obyvatel
Rozloha: 1.285.220 km2
Měna: nový sol

Trasa rallye Dakar 2013 na území Peru

Peru, epicentrum moci a španělské koloniální expanze v šestnáctém století, zůstalo třetí největší zemí jihoamerického kontinentu. Když Dakar navštívil Peru poprvé, jen ti nejodolnější a nejlepší piloti to dotáhli až na pódium v Limě.

Nadšení pro rallye se letos rozšířilo po celé zemi, protože na startu nadcházejícího 35. ročníku bude tentokrát stát 25 strojů řízených Peruánci na jejich domácí půdě.

Lima

V hlavním městě Peru a jeho přilehlých částech žije na deset miliónů obyvatel a řadí se na páté místo mezi největšími městy Latinské Ameriky. Založeno bylo v roce 1535. Výjimečné je svým historickým centrem se zachovalými budovami, které byly v roce 1991 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Architektonické proudy, které ovlivnily stavbu a vývoj města, mají rozpětí od koloniálního baroka, ve kterém je vystavěna například katedrála, až po kreolský styl paláce Torre-Tagle – současného sídla ministerstva zahraničních věcí.

Argentina

Motto: v jednotě a svobodě
Hlavní město: Buenos Aires
Populace: 40,6 miliónu obyvatel
Rozloha: 2.766.890 km2
Měna: argentinské peso
Nejzářivější sportovní osobnosti: Diego Maradona, Lionel Messi (fotbal), Guillermo Vilas, Gabriela Sabatini, Juan Martin Del Potro (tenis), Manu Ginobili (basketbal), Juan Manuel Fangio (motosport), Angel Cabrera (golf), Carlos Monzon (box), Hugo Porta, Juan Martín Hernandez (ragby)

Trasa rallye Dakar 2013 na území Argentiny

Díky hranici s Bolívií dlouhou víc než 3,5 tisíce kilometrů (myšleno od špičky souostroví Tierra del Fuego) je Argentina s nadsázkou samostatným kontinentem. Její rozsah od severu k jihu a od východu na západ vytváří několik velmi rozdílných podob jedné a té samé země.

Co se týká klimatu, podoby krajiny a životního stylu, Argentina se oblast od oblasti výrazně liší. Ovšem zatímco krajina je plná kontrastů, láska k motosportu je pojítkem celého národa. Od Buenos Aires, kde dakarští účastníci poprvé poznali domácí fanoušky, až po Mar del Plata, kde startoval ročník 2012, neutuchá nadšení Argentinců pro Dakar. Od té doby, co se závod přestěhoval do Jižní Ameriky, bylo u něj skoro pět miliónů domácích fanoušků.

Argentinci prožili se svými jezdci chvíle extáze i zklamání. Jejich „vlajkonoš" Orlando Terranova vypadl v roce 2012 ze závodu předčasně, ale jeho týmový spolujezdec Lucio Alvarez podal prvotřídní výkon a s Toytou Hilux dojel do cíle v kategorii automobilů na pátém místě.

V současné době fanoušci hoří po kategorii čtyřkolek. Marcos Patronelli, který v ročníku 2012 obhájil vítězství a opět ho následoval na druhém místě jeho bratr Alejandro, totiž navázal na rodinnou ságu, která nemá v historii rallye Dakar obdobu.

Chile

Motto: rozumem nebo silou
Hlavní město: Santiago de Chile
Počet obyvatel: 16,7 miliónu
Rozloha: 756.950 km2
Měna: chilské peso
Hvězdy chilského sportu: Marcelo Salas, Ivan Zamorano (fotbal), Fernando Gonzalez, Nicola Massu, Marcelo Rios (tenis), Carlo de Gavardo (motocyklový jezdec)

Trasa rallye Dakar 2013 na území Chile

Dlouhé a úzké, z jedné strany sevřené Pacifikem, z druhé Andami, Chile je jednou z nejdelších zemí na světě. Od pouště Atacama, známé jako nejsušší místo na světě, až k Andám okusili účastníci Dakaru různorodost zdejší krajiny v uplynulých čtyřech ročnících.

Chilané si už zvykli vidět rallye očima svého favorita Francisca Lopeze, vítěze šesti rychlostních speciálů v Jižní Americe. V roce 2012 převzal štafetu jiný Chilan za volantem BMW X3 Boris Garafulic. Dokázal, že jeho ambice měly reálný základ, když při své druhé účasti skončil v kategorii aut jedenáctý. Tentokrát touží dojet do Santiaga v nejlepší desítce.

Santiago

Přesně uprostřed! Pochopitelně je velmi těžké najít přesný střed tak protáhlé země, jako je Chile, ale Santiago je v mnoha směrech jejím srdcem. Geograficky má stejnou vzdálenost od Aricy, která je na úplném severu země, i od Puerto Toro v souostroví Tierra del Fuego na jihu. Na úpatí And je hlavní město nedaleko pacifického pobřeží odděleno od Valparaisa chilským pobřežním pásmem.

Santiago je největší město s 5,5 miliónu obyvatel. To je třetina obyvatel Chile. Z děl spisovatele Pavla Nerudy, držitele Nobelovy ceny za literaturu v roce 1971, se dozvídáme, že jeho rodné město je jednak zdrojem inspirace pro poezii a také místem, kde se odehrály zásadní historické události země.

V roce 1541 dobyvatel Pedro de Valdivia město založil a pojmenoval Santiago de Nueva Extremadura (doslova přeloženo jako Santiago nového konce). To byla pro rallye Dakar výzva, na kterou odpověděla téměř po 470 letech.

Mezitím mělo Santiago čas vyvinout se v důležité místo pro konání sportovních klání v Jižní Americe. Nejzářivější událost přišla v roce 1962, kdy hostilo finále MS ve fotbale. Vítězem se stala Brazílie.

autoři: jař , onj
Spustit audio