Rallye Dakar 2013 - informace od A do Z

27. prosinec 2012

V lednu se na vlnách Radiožurnálu můžete v živých vstupech, rozhovorech i reportážích Jana Říhy přenést do Jižní Ameriky. 5. ledna z peruánské Limy odstartují stovky dobrodruhů, kteří budou čtrnáct dní dobrovolně ničit sebe a techniku jen proto, aby překonali trať dlouhou osm a půl tisíce kilometrů.

Dakarští účastníci opět budou muset překonat Andy průsmykem v nadmořské výšce bezmála pěti tisíc metrů, ale i poušť Atacama, kde už stovky, možná tisíce let nepršelo. Právě tady – ve vyprahlém království písku, kamení a prachu, americká NASA trénovala svou misi na Mars. Navíc tady najdete prestižní observatoře, protože v Atacamě je nejvíc bezoblačných dnů a nocí v roce.

Podruhé se pojede také územím Peru, kde se konvoj přiblíží Nasce. Tedy k místu, při jehož vyslovení se zastáncům teorie o přistávání mimozemšťanů na Zemi rozbuší srdce. Právě tady už přibližně dvě stě let před Kristem žili indiáni kultury Nasca. Dodnes tato civilizace doslova vzrušuje a dráždí spoustu vědců i ufologů.

Z nevyjasněných důvodů totiž tito indiáni vytvořili v kopcovitém pouštním terénu víc než tři sta obrazců neboli geoglyfů, většinu z nich o velikosti několika desítek metrů. Kromě spirál, geometrických obrazců a linií dlouhých i několik kilometrů jsou tu k vidění lidské postavy, zvířata, ryby i ptáci. Ovšem k vidění jen ze vzduchu, protože při procházce tímto místem je prostě nespatříte.

Z 8,5 tisíce kilometrů bude měřená polovina

Rallye Dakar, startující 5. ledna v peruánské Limě s cílem 19. ledna v chilském Santiagu, tentokrát přitáhla dobrodruhy 53 národností. 35. ročník podle předběžné startovní listiny přilákal 471 závodních strojů (195 motorek, 40 čtyřkolek, 160 aut a 76 kamiónů).

Spokojený Martin Kolomý u své tatry sedmé v absolutním pořadí

Délka trati se pro každou z kategorií liší. Zatímco motorkáři musejí zdolat 8423 kilometrů, na auta čeká o sto padesát kilometrů víc. Nejkratší pouť před sebou mají kamióny: 8121 kilometrů.

Měřených kilometrů bude však zhruba polovina, zbytek trati jsou přejezdy. Chybět pochopitelně nebudou ani čeští účastníci. Držet palce můžete dvěma motorkářům a šesti posádkám kamiónů značky Tatra a Liaz.

Češi na Dakaru 2013:
Motorky:
č. 65 – David Pabiška na yamaze
č. 68 – Jan Veselý na yamaze
Kamióny:
č. 503 – Aleš Loprais, Radim Pustějovský, Serge Bruynkens (BEL) na tatře
č. 506 – Martin Kolomý, René Kilian, David Kilian na tatře
č. 512 – Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci, Milan Holáň na tatře
č. 524 – Jaroslav Valtr, Jakub First, Josef Kalina na liazu
č. 536 – Marek Spáčil, Jan Vodrhánek, Viktor Chytka na liazu
č. 545 – Vlastimil Vildman, Martin Macík, Jan Bervic na liazu

Náš reportér bude opět na místě

Reportér Jan Říha bude v pravidelných vstupech každý den aktuálně informovat o průběhu i zákulisí slavného pouštního maratónu a představí jeho největší osobnosti. Samozřejmostí jsou živé vstupy do vysílání kdykoliv, kdy se bude na rallye něco důležitého dít.

Jan Říha, reportér Radiožurnálu

Přenos reportáží, rozhovorů i fotografií umožňuje speciální satelitní zařízení, přes které se dá telefonovat i posílat data z kteréhokoli místa na zemi. Perličky a postřehy reportéra Jana Říhy, autora knih 30 let Rallye Dakar a Rallye Dakar v Jižní Americe, budou nabízet také facebookové stránky Zelené vlny.

Informace o trase, závodnících a další zajímavosti najdete na oficiálních stránkách Dakar.com.

Dakarské zajímavosti:

O zdraví a životy lidí v dakarském konvoji v Jižní Americe se stará 60 lékařů v mobilní nemocnici, která cestuje s rallye. K dispozici mají deset terénních aut a tři helikoptéry. A v případě potřeby i provizorní operační sál ve speciálním stanu.

Takhle tu vrtuli srovnám a bude

Dakar je sice závodem světového významu, ale není přímo řízen žádnou mezinárodní automobilovou nebo motocyklovou federací. Francouzská společnost A.S.O. zajišťující také slavnou Tour de France ji pořádá jako „soukromou“ výdělečnou akci.

Vysílání Radiožurnálu z Dakaru 2013 (4. – 21. ledna)

Na Radiožurnálu uslyšíte každý den, co je nového na trase. Nejen českým závodníkům bude už poosmé v patách reportér Jan Říha. Kromě výsledků a informačních souhrnů ve zprávách vás seznámí také se zázemím dakarské rallye. Těšit se můžete na jeho tradiční Dakarský deník s reportážemi ze zákulisí slavného závodu a vizitky největších osobností soutěže.

Návštěva českých fanoušků u Loprais týmu

Ranní Radiožurnál:
zajímavosti v reportážním Dakarském deníku v 7:20
aktuální informace a výsledky v ranních sportovních zprávách

Dopolední Radiožurnál:
reportáž z rallye Dakar a jejího zákulisí

Odpolední Radiožurnál:
cca v 16:50 živý vstup z rallye Dakar – aktuální etapa a zajímavosti
živé aktuální vstupy ve sportovních zprávách

Večerní Radiožurnál:
živý vstup nebo rozhovor o aktuální etapě a jejích výsledcích, zajímavosti

autor: jař
Spustit audio