Dakar 2007 - Africká nadvláda Josefa Macháčka

22. leden 2007

132 motocyklů, 109 aut a 69 kamiónů dojelo do cíle v hlavním městě Senegalu a ukončilo tak 29. ročník rallye Dakar. Závodníci před začátkem patnácté, a poslední, etapy, která se jela na břehu Růžového jezera, uctili minutou ticha památku dvou motorkářů, Elmera Symonse a Erica Aubijouxe, kteří zemřeli během rallye. Janis Vinters, vítěz etapy v Némě, dosáhl nejlepšího času v kategorii motocyklů a Giniel De Villiers si přijel pro čtvrté etapové vítězství letošního ročníku. Závěrečná etapa nezaznamenala žádné velké změny v celkovém pořadí: Cyril Després vyhrál svůj druhý Dakar na motorce, Stéphane Peterhansel dosáhl třetího vítězství v kategorii aut, což je jeho celkově deváté vítězství v Dakaru. V kategorii kamiónů vyhrál nováček ve špičce: Hans Stacey na MANu, který ukončil sérii vítězství Kamazu.

CELKOVÝ PŘEHLED KATEGORIE MOTOCYKLŮ:

Després aneb proč se vyplatí věřit
Závod kategorie motocyklů byl, samozřejmě, očekávanou divokou jízdou: oba hlavní favorité už na začátku rallye ohlásili, že chtějí vyhrát. Ale druhé dakarské vítězství Cyrila Desprése následovalo až po sérii více či méně nepředvídatelných událostech. Morálku soupeřů hodně ovlivnila nehoda Marca Comy. Celé sezóně dominující držitel titulu opět předvedl svůj talent a potvrdil pozici vítěze. Vypadalo to, že je Katalánec nepřemožitelný: i proto, že Cyrilovi Desprésovi dvakrát zkolabovala převodovka. Vždyť měl na Francouze téměř hodinový náskok v celkovém hodnocení.

Cyril Després podruhé vítězem Rallye Dakar

Isidre Estere Pujol a David Casteu, další členové týmu KTM Gauloises, pak od Desprése převzali štafetu v pronásledování světového šampióna. Ale ani jeden z nich se k němu nedokázal dostal blíž. Esteva zdržela porucha převodovky v etapě z Ataru do Tičitu. Zdálo se, že se Cyril Després marně snaží ukrást Marcu Comovi každý den několik minut.

Ale nebyly to technické problémy, které Comu donutily odstoupit. Dva dny před koncem, přesně po vstupu na senegalské území, udělal lídr chybu: na 35. kilometru trasy z Kayes do Tambakundy sjel díky chybě v navigaci z cesty, několik minut bloudil v lese více než 6 kilometrů od ideální trati a nakonec poté, co narazil do kořenů, šel Španěl i s motorkou do salta. Coma letěl přímo do stromu. Když ho lékaři prohlédli, oznámili, že je Coma v pořádku, ale bohužel musí ze soutěže odstoupit. A z toho profitoval Cyril Després, jehož vítězství v letošním ročníku bude každému připomínat fakt, že dokud nejsou závodníci v cíli u Růžového jezera v Dakaru, ještě není konec.

Marc Coma byl po převozu do Tambacoundy v umělém spánku

Za dvounásobným vítězem (2005 a 2007) skončil David Casteu, který v letošním Dakaru potvrdil stabilitu, prokazovanou po celou sezónu: je vícemistrem světového rallyového šampionátu, je také druhý v rychlostních zkouškách této kategorie, přitom si udržel dostatečnou vzdálenost od vycházející hvězdy USA Chrise Blaise. V první desítce celkového pořadí málem chyběl tým KTM Repsol, jehož tři jezdci během závodu odstoupili. Ale dlouhý seznam havárií dával amatérům naději: sedm z nich se dostalo do elitní skupiny a byli nejrychlejší v pěti letošních etapách: například Faria, a také Rodrigues a Vinters, kteří vyhráli každý dvě etapy. Portugalec Helder Rodrigues, celkově pátý, vyhrál kategorii motocyklů do 450cc před majitelem korsické restaurace Michelem Marchinim a trojnásobným vítězem Touquet endura Thierrym Bethysem.

Do přední příčky Dakaru se dostal také nováček, vítěz francouzského endura a vítěz závodu FFM Dakar Enduro Fabien Planet: Fabien skončil 12. v celkovém pořadí. Ženské kategorii motocyklů, kterou až do Tambakundy dokončilo 6 motorkářek, které startovaly z Lisabonu, dominovala Francouzka Ludivine Puy, 44. v celkovém hodnocení kategorie motocyklů.

Josef Macháček čeká frontu na cílovou rampu

Zvláštní podkategorii čtyřkolek, ve které odstoupilo 7 z celkových 13 zaregistrovaných na začátku závodu, ovládl Čech Josef Macháček, který skončil 65. v celkovém pořadí Dakaru.

CELKOVÝ PŘEHLED KATEGORIE AUTOMOBILŮ:

Peterhansel to má v hrsti
Konečný výsledek v kategorii aut je jako dokola se opakující písnička a znovu a znovu a znovu: Mitsubishi vyhrává na rallye Dakar posedmé v řadě a podvanácté celkem, a to díky své hvězdě Stéphanu Peterhanselovi. "Peter" dosáhl třetího vítězství v kategorii automobilů, celkově vyhrál 9 Dakarů! (Šestkrát v kategorii motorek.) A aby byl celkový obrázek naprosto dokonalý, tak držitel titulu z roku 2006 Luc Alphand také za volantem Mitsu skončil druhý a do třetice všeho dobrého si pro pátou příčku dojel jak jinak, než na Mitsu - Hiroshi Masuoka, který jel už svůj 20. Dakar!

Oslava vítěze Stéphana Peterhansela na jeho Mitsubishi

Řečeno suchými statistickými čísly, je tento rekord pro soupeře krutý, ale rozhodně to není přesný obrázek boje, který se odehrál na trase Lisabon Dakar. Triumfální série vítězství Mitsubishi je zamlžena především tím, že tým v roce 2007 nevyhrál jedinou etapu. Ačkoli by to mohlo znít podružně, nulové etapové vítězství vyznívá pro výrobce japonského auta dost neblaze ve srovnání s počtem vítězství, kterých dosáhl Volkswagen: 10 etapových vítězství ze 14. Pětkrát vyhrál Carlos Sainz, čtyřikrát Giniel De Villiers a jednou Carlos Sousa, soukromý jezdec za volantem Race Tourega.

A tím, co předvedl Volkswagen, nemusí být fascinováni jen fanoušci statistiky, kteří takhle dlouhý seznam etapových vítězství nepamatují od roku 2001, kdy Jean-Louis Schlesser vyhrál 11 etap z celkových 20. Mitsubishi z toho, co Volkswagen předváděl, musel mít bolení hlavy a noční můry, protože během dlouhých let kralování na Dakaru s ním nikdo takhle nezatřásl. Během dne volna situace pro Mitsu vypadala hodně rozpačitě "červení" byli více než 25 minut za vedoucími "modrými" De Villiersem a Sainzem. Štěstěna se však k Volkswagenu obrátila zády, a to na trase mezi Tičitem a Némou. Tehdy prvnímu v průběžném pořadí Ginielovi De Villiersovi začal na úpatí Sloní skály hořet motor. To bylo přesně pár minut předtím, než Carlosu Sainzovi začaly problémy s elektronikou, což oba bohužel jednoznačně vyřadilo z boje o konečné vítězství.

VW Race Touareg 2

Dva nejlepší v celkovém pořadí, Stéphane Peterhansel a Luc Alphand, pak odstartovali pěkně těsný vzájemný souboj. Týmová strategie sem nebo tam, oba dřívější vítězové se rozhodli nedodržovat stejnou riskantní strategii jako VW. Ne, že by přímo cítili nebezpečí, ale jezdci Mitsubishi raději zvolili obranu svých pozic před možným vniknutím modré bugginy Jean-Louise Schlessera, který také dokončil rallye na stupních vítězů. Skončil třetí, vyhrál dvě etapy a byl prvním v kategorii buggy. Tým BMW X-Raid, který měl být jakýmsi rozhodčím tohoto souboje, ztratil veškeré iluze. Rychlý pád Jutty Kleinschmidt, která byla 2 hodiny 23 minut za vedoucím celkového pořadí už po dvou etapách v Maroku, kotrmelce ukončily dobrodružství Guerlaina Chicherita, který nakonec skončil šestý v celkovém pořadí, a penalizace, která vyřadila z první pětky Nassera al Attiyaha, jediného etapového vítěze týmu BMW X-Raid to všechno prostě bylo moc.

V kategorii produkčních vozidel si za volantem Toyoty dojel pro vítězství Japonec Jun Mitsuhashi, 25. v celkovém pořadí, s 30minutovým náskokem na Jean-Pierra Struga na Nissanu, v závodě, kde prvních pět aut dlouho zůstávalo v boji o titul.

CELKOVÝ PŘEHLED KATEGORIE KAMIÓNŮ:

Stacey to ustál
Po pětiletém kralování Kamazu a čtyřech vítězstvích Vladimira Čagina zažila kategorie kamiónů výměnu v elitní špičce. Rus, který chtěl dosáhnout šestého vítězství, se musel rozloučit v 5. etapě po vážné nehodě na cestě do Tan Tanu. O dva dny později opustili Dakar otec i syn De Rooyové kvůli mechanickým problémům kamiónů rodinné výroby GINAF. Favorité byli pryč a Hans Stacey, druhý v celkovém pořadí loňského ročníku, měl volné ruce. Jako vedoucí celkového pořadí po 5. etapě zvýšil Holanďan svůj náskok na Ilgizara Mardějeva na Kamazu na 3 hodiny 10 minut až ke konečnému vítězství v Dakaru. Pro bronz na svém prvním závodním Dakaru si za volantem Tatry dojel Čech Aleš Loprais, synovec legendárního a rekordního držitele šesti dakarských vítězství v kategorii kamiónů Karla Lopraise. Aleš má před sebou zářivou budoucnost.

Vedoucí muž mezi kamiony Nizozemec Stacey a jeho MAN

Jak Loprais, který vyhrál svou první etapu do Tambakundy, tak i jezdci dalších tří kamiónů vyhráli svou první dakarskou etapu. Holanďan Wulfert Van Ginkel a Arjan Brouwer (ten vyhrál dvakrát včetně poslední etapy kolem Růžového jezera) a Francouz Philippe Jacquot, který přerušil holandskou sérii vítězství v této kategorii.

Loprais Tatra Team
autor: Dakar.com
Spustit audio