Osud bratislavského letiště Ruzyni nehrozí, myslí si analytik

Bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika v poslední době zeje prázdnotou. Intervaly mezi jednotlivými lety se počítají na hodiny a slovenští turisté při svých cestách do zahraničí čím dál víc využívají mezinárodní letiště ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště. Ilustrační foto

Letiště. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Útlum provozu na bratislavském letišti přišel – podobně jako jinde ve světě – s ekonomickou krizí. V posledních letech navíc zkrachovali velcí slovenští letečtí dopravci – nejen Slovenské aerolinie, ale i společnost SkyEurope, která do Bratislavy přilákala statisíce nových zákazníků, vysvětlil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo na Slovensku Lubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Smatana a Jan Procházka ve Světě o druhé Rádia Česko

„Momentálně je jedničkou irský Rayner, který vozí Slováky do Británie za prací, a teď o licenci požádaly další tři společnosti, které využívají toho, že slovenské cestovní kanceláře nemají jak přepravit klienty na dovolenou. Mezi nimi je i česká společnost Travel Service, která chce odvézt k moři až 300 tisíc Slováků,“ uvedl Lubomír Smatana.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky je Bratislava je typickým příkladem faktu, že ne každý stát musí mít svou vlastní silnou leteckou společnost a velké mezinárodní letiště. Analytik si ale nemyslí, že by podobný útlum dopravy mohl v příštích letech potkat i letiště v Praze.

„Postavení Prahy je mnohem lepší. Naopak Praha by měla v budoucnosti spíše více konkurovat Vídni. Zatím se jí to sice příliš nedaří a ty růsty i poklesy počtu pasažérů jsou vždycky na té meziroční bázi velice podobné. Loni ve Vídni bylo nějakých 18,1 milionu pasažérů, v Praze to bylo 11,6 milionu a propad je úplně stejný – o osm procent,“ upozornil Procházka na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Ondřej Černý, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme