Bude kamera v autě posuzována u soudu jako důkaz?

20. leden 2012

Oko velkého bratra je dnes všudypřítomné. Kdyby Geroge Orwell při psaní svého románu 1984 ve 30. letech minulého století tušil, co my dnes víme, asi by se divil. Kamery nás sledují takřka všude. Nejen na veřejných prostranstvích, ale i na silnicích a dálnicích.

Mnozí si dnes kamery do aut montují sami a nahrávají si tak dění okolo vozu a chování ostatních na silnici. Mnozí přitom mají pocit, že se více chrání proti hulvátství a nebezpečnému jednání druhých. Lidé pak často své záznamy vystavují dokonce na internetu. Doba je prostě taková.

Nabízí se však otázka, zda samotným natáčením nepřekračujeme určité hranice. „Mezi narušením soukromí a praktickým účelem je velice tenká hranice. Pokud bych však měl přímo odpovědět, zdali natáčení nějakého dopravního přestupku je dalším přestupkem nebo obecně protiprávním jednáním, tak ho určitě za takové nepovažuji.

Když si tedy budu natáčet, jak někdo koná přestupek před mým vozidlem nebo dokonce na mém vozidle, budu si stát za tím, že na to mám právo,“ říká JUDr. Jan Černý z advokátní kanceláře Černý–Raupachová. Něco jiného je natáčení obecného dění v našem okolí a natáčení detailů obličejů konkrétních osob nebo dokonce kamera namířená do sousedových oken či na zahradu.

Nás však zajímá, zda v případě řešení například nehody můžeme záznam z vlastní kamery použít jako důkaz. „U záznamů pořízených policií je to bez diskuze. Amatérské záznamy soudy mohou připustit, ale posuzují se případ od případu, protože jsou před soudem takzvaně napadnutelné. Může s nimi být všelijak manipulováno například střihem nebo se upraví zvukový záznam,“ vysvětluje právník.

Policista by teoreticky mohl vyžadovat vydání kamery

U soudu, případně u správního řízení, však může náš záznam pomoct podpořit naše tvrzení. „Jako podpůrné důkazy jsou někdy neocenitelné. Například v situaci, když svědek něco tvrdí, soud by věrohodnost výpovědi zvažoval, ale on to podpoří tímto záznamem z kamery, stane se to jednoznačnou záležitostí. Tedy jako podpůrný důkaz to soudy budou zcela určitě posuzovat,“ říká Jan Černý.

Na druhou stranu mohou nastat situace, kdy policista přímo na místě řešení přestupku nebo nehody zjistí, že v našem autě byla zapnutá kamera. Musíme v tu chvíli záznam poskytnout, nebo ne?

„Policista je oprávněn požadovat po mě vydání věci za podmínek uvedených v zákoně. V tomto případě však podle mě tyto podmínky naplněny nejsou, protože jsem se nedopustil ničeho nezákonného, pokud jsem filmoval nějaké jednání, které vedlo k přestupku. V praxi však nemohu doporučit, abyste se bránili policistovi, který vám bude chtít vzít kameru,“ upozorňuje Jan Černý.

Policista má totiž právo požadovat doslova vydání věci, ale musí k tomu mít oprávněné důvody. Pokud by k tomu opravdu došlo, trvejte na sepsání řádného protokolu a do něj se popřípadě sami vyjádřete.

autor: pgj
Spustit audio