Kolik mám bodů?

13. červenec 2007

Za rok fungování bodového systému dostalo nějaký ten záznam do karty řidiče na půl miliónu řidičů. Ale to byli jen ti, jejichž přestupky se stihly projednat. Na řadu dalších ještě jednání čeká. Po počátečním zklidnění jsme opět začali hřešit jako v minulosti, ale neuvědomujeme si, že ve výsledku může stačit jedna návštěva správního úřadu, kde nám naše hříchy sečtou a domů už půjdeme pěšky. Jak to? Vezměme to popořadě.

Nejprve se musíme něčeho dopustit, pak nás buď policie, městská policie nebo správní úřad předvolají a budeme se zpovídat. Kdo se něčeho dopustil na počátku loňského července a dosud nebyl předvolán, může být v klidu. Po roce totiž už nemůže být postižen.

"Zákon stanovuje dvě lhůty, z nichž první je pořádková - týká se doby zahájení řízení. Správní orgán by do 60 dnů měl zahájit řízení o přestupku, ovšem je to pouze lhůta pořádková, takže její nedodržení ještě nic neznamená. Další významnou lhůtou, která už je propadná, je lhůta jednoho roku ode dne spáchání přestupku. Jakmile uplyne jeden rok od spáchání přestupku, tak odpovědnost za přestupek zaniká a pachatele už nelze postihnout," vysvětluje dopravní právník Jan Kněžínek.

Pokutu zcela jistě zaregistrujeme, s body je to jinak. Nikdo nám totiž nic oficiálně sdělovat nemusí.

"Žádná taková povinnost pro správní úřad není. Ten vás určitě musí vyrozumět o tom, že s vámi probíhá správní řízení, určitě s vámi musí v tomto řízení komunikovat tak, jak mu to ukládá zákon, ale jakmile je řízení skončeno, a třeba i blokové, tak úřad už nemá žádnou povinnost s vámi komunikovat o tom, že vám zaznamenává body a prostě to provede automaticky na základě pravomocného rozhodnutí."

Případný stav našeho konta si tak musíme popřípadě zjistit sami.

"Bodové konto každého řidiče vede obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle trvalého pobytu řidiče. To znamená, že podle vaše trvalého bydliště si dojdete na odbor dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností a tam vám na požádání sdělí stav vašeho bodového konta."

Za každou vytištěnou stránku pak zaplatíme poplatek 50 korun. Úřad nám musí pouze oznámit dovršení hranice 12 bodů, kdy nás vyzve k odevzdání řidičského průkazu a vysloví nám roční zákaz řízení. To se nám může stát ale i při pouhém jednom jednání, protože nám budou sečteny všechny hříchy za posledních 12 měsíců, tedy i ty o nichž nemusíme vědět, například překročení rychlosti, kdy jsme nebyli zastaveni.

"Toto se stát může, protože body za více skutků se sčítají a to i v případě, že tyto skutky jsou projednávány v tzv. společném řízení. V tomto případě je plně na řidiči, jestli nebude souhlasit s tím, aby přestupku byly projednány v blokovém řízení anebo zda zvolí nějakou složitější formu obhajoby ve správním řízením."

autor: pgj
Spustit audio