Navštívíte lékaře a řidičák je pryč

4. leden 2012

Na konci loňského listopadu se v Hradci Králové odehrála tragédie. Řidič v údajném epileptickém záchvatu přejel na přechodu pro chodce dvě děti. Ty na následky svých zranění bohužel zemřely. Okamžitě se rozproudila diskuse o vztahu nemoci a schopnosti řídit vozidlo.

Zákon na to pamatuje takzvanou zdravotní způsobilostí, ale také schopností řídit, je-li člověk pod vlivem návykových látek. Od Nového roku nezávisle na zmiňovaném případu začala platit pro lékaře povinnost oznamovat potencionální rizikové řidiče úřadům.

Jedna věc je zdravotní prohlídka při vstupu do autoškoly, která, jak dobře víte, spočívá v tom, zda řidič není barvoslepý a rozezná červenou, zelenou a žlutou barvu. Zdravotní stav se však mění nejen se vzrůstajícím věkem, ale leckdy i z hodiny na hodinu, v případě infarktu, mrtvice či úrazu i během vteřin.

V případě, že lékař předepíše léky, které jednoznačně snižují schopnost řídit, musí na to řidiče upozornit. Řízení pod vlivem léků je totiž posuzováno stejně jako řízení pod vlivem alkoholu. V případě nehody tedy například neplatí povinné ručení a tak dále.

Pokud si kupujete léky sami, platí reklamou zprofanovaná věta, že byste se měli na případné komplikace při řízení zeptat svého lékárníka nebo si přečíst příbalový leták. Od 1. ledna však lékaři mají novou povinnost.

Z vyšetření od lékaře domů autobusem nepojedete

„Samotné předpisy upravující způsobilost řidiče se prakticky nemění, nicméně do zákona bylo doplněno nové ustanovení, konkrétně § 89a, podle kterého bude povinností jakéhokoliv lékaře oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou pravomocí případné podezření na to, že určitá osoba je zdravotně nezpůsobilá k řízení motorových vozidel. Jinými slovy půjde o kvalifikovaný podnět k zahájení řízení o přezkoumání zdravotní způsobilosti a případně k následnému odebrání řidičského oprávnění,“ popisuje právník Jan Kněžínek.

Neznamená to samozřejmě, že lékař bude oznamovat kdejakou chřipku nebo těžkou angínu. Výčet pro řidiče rizikových nemocí je však poměrně obsáhlý a ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku s jejich seznamem.

„Zvláštní pozornost je věnována problematice diabetu a zejména epilepsie. Nejde o to, že vám lékař předepíše medikamenty, které byste měli užívat, ale spíš o to, že například při banálním vyšetření zjistí důvody, které odůvodňují podezření o zdravotní nezpůsobilosti řidiče.“

I preventivní prohlídka totiž může odhalit například problémy se srdcem. To však neznamená, že by řidič měl jít rovnou cestou z ordinace na autobus nebo na tramvaj.

„Přestože toto vyšetření proběhne, řidič zůstává držitelem řidičského oprávnění i nadále. Sdělení lékaře je pouze podnětem k případnému učinění dalších úředních kroků. Jde především o posouzení zdravotní způsobilosti – úřad tedy řidiči nařídí, aby se podrobil zdravotnímu vyšetření. Pokud by tímto vyšetřením neprošel, úřad následně podnikne kroky k odejmutí jeho řidičského průkazu i oprávnění,“ vysvětluje Kněžínek.

Oznámení o ztrátě zdravotní způsobilosti tedy musíte dostat od úřadu oficiální cestou.

autor: pgj
Spustit audio