Se sněhovými řetězy musíte jet pomalu

9. leden 2012

Po většinu roku jsou sněhové řetězy jenom závažím, které prostě vozíme v kufru. Jenže potom nastane okamžik, kdy napadne tolik sněhu, že dojde i na ně. Buď se dostanete do situace, kdy bez nich prostě nemůžete pokračovat dál v jízdě, nebo vám jejich použití nařídí dopravní značka.

V případě, že se na silnici potkáte s dopravní značkou s modrým kruhem a symbolem sněhových řetězů, je povinnost jasná.

„Význam dopravní značky je vymezen ve vyhlášce 30 z roku 2001 Sb. – za touto dopravní značkou může řidič pokračovat v jízdě pouze v případě, že nasadí sněhové řetězy na kola. Nestačí tedy je mít s sebou v kufru,“ konstatuje právník Jan Kněžínek.

Na druhou stranu existuje jiný zákon a jiný paragraf. „Samotné podmínky pro použití sněhových řetězů řeší zákon o pozemních komunikacích, zákon 13 z roku 1997, který stanoví, že použití sněhových řetězů je možné pouze v případě, je-li vozovka pokryta souvislou vrstvou sněhu nebo ledu,“ pokračuje Kněžínek.

Není však neobvyklá situace, kdy máte natolik kvalitní zimní pneumatiky, že si s jízdou po zasněžené silnici poradí i za touto značkou.

„Jediná výjimka by byla pro vozidla, která mají pneumatiky s protiskluzovými hroty. Ovšem ty mohou používat pouze vozy záchranné služby, takže to z pohledu řidiče problém neřeší. Bez nasazených sněhových řetězů prostě za dopravní značku vjet nesmí, jinak se vystavuje riziku postihu za přestupek,“ vysvětluje dopravní právník.

Potom nezbývá než spoléhat na to, že policista, který by nás přistihl, tento obyčejný přestupek, který může pokutovat na místě až do výše dvou tisíc korun, uzná, protože jsme nikoho neomezili, natož ohrozili. V takovém případě totiž nemusí k pokutě sáhnout.

Jiná situace nastane ve chvíli, kdy by kvůli nenasazení řetězů došlo k nehodě. To by znamenalo takzvané porušení důležité povinnosti a mohlo vést k postihu na horní hranici sazby. V případě zranění i u trestného činu.

Zpět k paragrafům. Pokud nasadíte sněhové řetězy, neměli byste zapomínat na jedno zásadní omezení. „Zákon o silničním provozu řeší sněhové řetězy pouze v souvislosti s nejvyšší dovolenou rychlostí – ta při jejich použití nesmí přesáhnout 50 km/h,“ uzavírá Kněžínek.

Na případné překročení této rychlosti se vztahují všechny postihy jako za jakékoliv jiné. Pojedete-li tedy s řetězy 90 km/h, hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc korun a současně okamžitý zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

autor: pgj
Spustit audio