Jeden litr oleje na pět až deset tisíc kilometrů

21. květen 2012

Doby, kdy jsme si o víkendu lehli pod auto a vrhli se na opravu brzd nebo výměnu oleje, jsou už nenávratně pryč. Kromě doplňování kapaliny do ostřikovačů jezdíme se vším do servisu. Řídíme se přitom zpravidla servisní knížkou a předepsanými kontrolami. Jenže ono to někdy zní až moc krásně, třeba že na výměnu oleje musíme až po najetých 30 tisících kilometrech.

Dnes je obvyklé, že nám výrobci aut stanovují lhůty pro výměnu oleje okolo 25 až 30 tisíc kilometrů. Těmto olejům se říká „longlife“, tedy oleje s dlouhodobou životností. Problém však je, že jde tak trochu o marketingovou záležitost, která má navenek snížit náklady na údržbu auta. Moderní auto si ovšem o výměnu zpravidla samo řekne.

„Délka intervalů je hodně závislá na způsobu jízdy i na doplňování provozních kapalin. Automobil si některé parametry měří, hlavně teplotu oleje, průměrnou rychlost i spotřebu paliva,“ vysvětluje Jaroslav Černý z VŠCHT v Praze.

Takzvané longlife oleje mají význam u aut, která mají velký kilometrový proběh. Řada lidí najede ročně třeba jen pět nebo deset tisíc kilometrů. To by pak s výměnou oleje mohli počítat třeba až za šest let. Tak dlouho jim ale nevydrží.

„Šest let nevydrží v žádném případě. U výměnných lhůt je třeba dodržovat jak počet ujetých kilometrů, tak časový interval, který bývá jeden až dva roky. Pro případy, kdy motorista za výměnný interval nenajede 25 až 30 tisíc kilometrů, lze doporučit, aby přešel na jednodušší variantu a vrátil se k osvědčenému intervalu 15 tisíc kilometrů, kdy může použít v podstatě jakýkoliv motorový olej,“ vysvětluje Černý.

Můžeme nalít cokoliv do čehokoliv?

Ano. V době, kdy nás všichni doslova bombardují varováními, že se nesmíme odchýlit od doporučených dílů a náplní, to zní až neuvěřitelně. „Pokud pravidelně olej doplňujete a včas vyměňujete, můžete použít jakýkoliv olej do jakéhokoliv motoru. Neměl bych to říkat, ale je to tak,“ konstatuje Černý. Ale pozor! Jedná se pouze o moderní motory a moderní oleje.

Tohle je dobré vědět ve chvíli, kdy olej pouze doplňujeme a nevíme, jaký olej v motoru je. „Když jste najeli třeba deset tisíc kilometrů a nevíte, na jaký olej, můžete ho doplnit opět jakýmkoliv olejem, protože po takovém počtu kilometrů už to není ten olej, který byl na počátku,“ radí Černý.

Často slýcháme, že motor, jak se říká, žere. „Auto by mělo spotřebovat zhruba litr oleje na pět až deset tisíc kilometrů. Víc ne,“ doporučuje Černý. Takže spotřeba jednoho litru oleje na tisíc kilometrů by měla signalizovat, že něco není v pořádku.

autor: pgj
Spustit audio