Poradíme vám, jak se dostat na okruh při MotoGP

23. srpen 2012

Návštěvou přes dvě stě tisíc lidí se v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů může pochlubit jen několik okruhů. Vedle španělských především ten náš – Masarykův okruh v Brně, který prestižní seriál hostí o tomto víkendu. Hlavní nápor návštěvníků se samozřejmě dá čekat při nedělních závodech, ale už zítřejší volné tréninky lákají tisíce diváků.

Kdo pojede autem, měl by dobře volit příjezdovou trasu. Hlavní vede z dálnice D1 od exitu Kývalka na 182. kilometru, případně od exitu Ostrovačice na 178. kilometru. Od Brna je asi výhodnější využít cestu přes Žebětín. Všechno však záleží na tom, na jakou tribunu máte vstupenku.

„Doporučuji podívat se na naše internetové stránky a zvolit vhodný příjezd k okruhu. Z dálnice od Prahy je cesta směrem na parkoviště za hlavní branou – platí pro tribuny G, T2, T3 a T5. Ostatním, kteří jsou na přírodních tribunách C, D a A, bych doporučila příjezd od Žebětína,“ říká ředitelka automotodromu Ivana Ulmannová. Tady budete muset nechat auto na parkovišti a k automodromu pokračovat autobusem označeným písmenem X.

Nechte auto doma a jeďte autobusem

Kyvadlová doprava je zajištěna také z centra města. Jako každoročně pojede linka 400 z Mendlova náměstí. „V době maximální špičky budou odjíždět autobusy po dvou minutách. Obě linky budou v provozu jak při příjezdu, tak odjezdu diváků Velké ceny. Celkově bude v nedělní špičce nasazeno až sedmdesát autobusů, takže se lidé nemusejí obávat, že by na zastávkách dlouho čekali,“ popisuje Jan Seitl z Dopravního podniku města Brna a doporučuje využít autobusy, které narozdíl od parkovišť jsou zdarma.

Pravověrní motorkáři však jeho radu asi nevyužijí a raději přijedou na závody na vlastním stroji. Loni dorazilo na okruh skoro sedm tisíc motocyklů a ti, kteří přijeli včas, měli možnost parkovat svůj motocykl přímo v centru Masarykova okruhu. Letos to bude stejné.

„Motorkáři budou primárně směřováni na parkoviště na střelnice. To je umístěno přímo u středu areálu Masarykova okruhu a je nejbezpečnější – už několik let tu nedošlo ke krádeži motorky. Navíc tam bude zesílená kontrola. Jakmile bude kapacita tohoto parkoviště naplněna, hlavní parkovací plochy pro motorkáře budou na parkovišti pod vysokým napětím,“ informuje Jiří Smetana z brněnského automotodromu.

Sleduje policisty, ti vás navedou

Právě proto je důležité sledovat pokyny policistů, kteří budou usměrňovat provoz nejen na příjezdových cestách. Budou mít totiž informace o zaplněnosti jednotlivých parkovišť, takže vás určitě navedou tam, kde zaparkujete. Ale i přesto doporučujeme nechat si časovou rezervu.

„Vyjeďte včas a počítejte s tím, že se u automotodromu můžete chvíli zdržet, než zaparkujete. Nejlepší příjezdová cesta bude po D1, sjet na exitu Kývalka a po silnici II/602 pokračovat k areálu. Tam už budou usměrňovat provoz policisté,“ dodává šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka

Motocyklová Grand Prix se jistě dotkne i řidičů, kteří po dálnici D1 v okolí Masarykova okruhu jen projíždějí, ale když budou především v neděli poslouchat naši Zelenou vlnu, pak budou vědět, co je čeká. Informace budeme mít přímo od policistů. „Po dobrých zkušenostech z loňské Velké ceny jsme se obrátili na Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Budeme jim poskytovat nejčerstvější informace v průběhu celého konání Velké ceny,“ uzavírá Rybka.

autor: evk
Spustit audio