Chystají se speciální policejní kontroly. Budou měřit váš zrak

22. duben 2013

Posunutí první lékařské prohlídky u řidičů nad 65 let vyvolává rozporuplné reakce, ale jaksi se zapomíná, že jednoho specialistu by všichni řidiči měli určitě navštívit výrazně dřív. Oči totiž začínají slábnout po čtyřicítce. Jenže málokdo si chce připustit, že už nevidí tak dobře jako dřív, a raději k očnímu lékaři nejde. Pokud je to i váš případ, pak doufejte, že vás v nejbližší době zastaví policejní hlídka.

„Teď se snažíme nacentrovat na střed zorničky a spustit automatické měření. Tady jsme zjistili nízký stupeň krátkozrakosti a k tomu ještě určitý stupeň astigmatismu.“ Ač se to nezdá, i takto může vypadat policejní kontrola.

„Považujeme problém zraku u řidičů za velmi vážný a po provedení kontroly policií České republiky umožníme koordinátorovi Besipu kontakt s řidičem, kterému následně nabídne možnost absolvovat toto vyšetření,“ říká šéf dopravních policistů, Tomáš Lerch.

Čtěte také

Poprvé se objeví na jižní Moravě a postupně i jinde v republice, celkem půjde o 18 míst. Člověk ani nemusí být odborník, aby věděl, že po čtyřicítce zrak oslabuje a občas prostě musí více zaostřit, aby dobře viděl. Problémy s očima ovšem mohou přijít i dříve.

„Pokud nepřečteme ceduli, začínáme mžourat očima, nevidíme dobře na dálku. To je oční vada. Když člověk jezdí se špatnou korekcí, tak ohrožuje sebe i své okolí,“ zdůrazňuje prezidentka mezinárodního sdružení optiků a optimetristů Ivana Urválková.

Čtěte také

Většinu důležitých informací totiž řidič získá právě díky zraku. Bohužel zatím ho nic nenutí, aby se o oči průbežně staral. A tak jejich problémy přičítá raději únavě, než aby zašel k lékaři. A přitom prakticky všechny oční vady se dají řešit pomocí kontaktních čoček.

autor: evk
Spustit audio