Dobrá navigace = dobré mapy

9. únor 2008

Když do počítače nedáte potřebný program, pak z něj bude pouhá hromada šrotu. Když mu nedáte potřebná data, pak ho sice možná zapnete, ale už těžko bude dělat to, co budete chtít. Stejné je to s navigací. Sebedokonalejší přístroj vás bez patřičných mapových podkladů nikam nedovede.

První, co bychom při volbě mapových podkladů měli vědět, je to, kde a jak budeme chtít navigaci používat.

"To znamená, na jakém území se budeme primárně pohybovat, tedy zda-li budu potřebovat jen lokální mapy České, případně Slovenské republiky nebo občas pojedu do blízkého zahraničí - Rakousko, Německo, Polsko," radí Michal Stockert z Blaupunktu.

Dále hraje roli dostupnost nových verzí, protože se stále budují nové silnice.

"Záleží na tom, jak často a za jakých podmínek si mohu pořídit aktualizovanou mapu s novými datovými podklady."

Jak starou mapu bychom si tedy už neměli koupit?

"Dalo by se říct, že v momentě, kdy si kupuji nejnovější mapové podklady v obchodě, už jsou zastaralé. Sami z vlastních zkušeností víte, že třeba ulice, kterou denně projíždíte, může být druhý den jednosměrka a už tudy neprojedete. Z praktického hlediska probíhají aktualizace jednou až dvakrát do roka, ale záleží to na výrobci."

Obnovení mapových podkladů nás může vyjít na 1 000, ale také na 5 000 korun.

"Je potřeba zamyslet se nad tím, zda používám mapové podklady tak často a na tak rozsáhlém území, že je potřebuji každých šest měsíců změnit, nebo zda mávnu rukou nad nějakou jednosměrkou a aktualizaci si pořídím jednou za dva roky."

A máte-li správnou mapu, pak víte kudy kam.

autor: pgj
Spustit audio