Nekupujte pneu v "potravinách"

9. duben 2008

Pro nové pneumatiky si většina z nás dojde přímo do pneuservisu. Alespoň 55 procent z těch, kteří hlasovali v naší motoristické anketě, dává přednost nákupu v odborném obchodě. Další početná skupina motoristů - 41 procent hlasujících, si pneumatiky kupuje prostřednictvím internetu a pouze zbývající 4 procenta si pro ně zajde do hypermarketu. Je vidět, že motoristé dávají přednost kvalitě před cenou.

Velmi trefně to vystihl tento mladý muž.

"Ne nadarmo se říká, že auto drží čtyři plochy o velikosti dlaně, takže do pneumatik se rozhodně vyplatí investovat."

A takové se bohužel jen těžko dají koupit v hypermarketu, jak potvrzuje i Jan Petrů z PneuVulkán.

"Většinou se prodávají celoprotektory, tedy již použité pneumatiky s nově udělaným dezénem, což osobně nedoporučuji. Vy totiž nevíte, co se pod novým vzorkem skrývá, v jakém stavu je vlastně kostra pneumatiky. Ostatní pneumatiky, které se v supermarketech prodávají, jsou cenově nejnižší kategorie, a to odpovídá kvalitě."

Jenže laik nemá šanci rozpoznat protektor od nové pneumatiky a toho podle Radka Pipka z Auto Jarov mnohé hypermarkety zneužívají.

"Všimnul jsem si, že kolikrát ani protektor není označen a lidé ho potom kupují za novou pneumatiku. Jenže tato nemá ani průměrné vlastnosti."

Podobně obezřetní bychom měli být při nákupu podezřele levných pneumatik, jak upozorňuje Pavel Procházka, majitel pneuservisu.

"Při dnešní ceně, poměru koruny k euru, se k nám dováží velké množství pneumatik, které mohou být jak velice kvalitní tak velice nekvalitní. Mezi známými značkovými firmami je na výběr dostatečná škála pneumatik za relativně velice rozumné ceny. V letošním roce budou motoristé možná příjemně překvapeni, jak šly ceny pneumatik dolů."

Ideální je porovnávat nejen cenu pneumatik, ale také kvalitu. K tomu slouží testy nejrůznějších autoklubů, jejichž výsledky se většinou snadno dají najít na internetu. Pneuservisy jsou většinou zárukou, že dostanete kvalitní pneumatiku, navíc je výhodou, že je rovnou namontují. Internetový nákup pneumatik může někdy přinést rozčarování, už i proto, že podle našich informací, existuje na trhu dokonce plagiáty značkových výrobků, které pocházejí z Thajska.

"Co se týče internetových obchodů, tak těžko mohu předpokládat jaká pneumatika mi přijde, například jak je stará. Je potřeba si tyto věci samozřejmě pečlivě zkontrolovat. Ale jak říkám, v letošním roce šly ceny pneu tak dolů, že rozdíly mezi internetovými a kamennými obchody už tak veliké nejsou."

Stářím zpuchřelá pneumatika je nebezpečná, proto je třeba vždy zkontrolovat datum výroby. Ukrývá se pod takzvaným číslem DOT například 2407, znamená, že pneumatika byla vyrobená ve 24 týdnu roku 2007. A ještě jedno důležité upozornění, každý prodejce je ze zákona povinen odebrat staré pneumatiky k ekologické likvidaci. U pneuservisů to není problém, také hypermarkety většinou stará kola odebírají, ovšem internetový prodejce většinou jen udá adresu, na které by měli vaše pneu vzít. Otázkou je, jestli je to pro vás dostupné.

autor: evk
Spustit audio