Přezouváme!

17. říjen 2006

Možná si právě užíváte posledních teplých dní a libujete si během babího léta. O zimě pak nechcete ani slyšet. Jenže, marná sláva, za týden, dva nebo tři se může klidně stát, že silnice pokryje bílý prášk a přijde první sníh. A co budete dělat až se to stane? Nejspíš pojedete okamžitě přezout, což se téměř stoprocentně rovná dlouhému čekání v pneuservisu. Nebo budete na prvním sněhu bruslit na letních a čekat až opadne první vlna a v pneuservisech bude volněji? My pro vás máme lepší variantu.

Víte co, zavolejte do svého pneuservisu a jeďte přezout ještě dnes, dokud je volno. Že je na vás ještě zbytečně brzy? Tak se podívejme k sousedům.

"V řadě evropských zemích je datum přezutí z letních na zimní pneumatiky zpravidla stanoven od 1. listopadu. Čím dříve auto přezujeme, tím víc se vyhnu zbytečnému čekání v servisu v době, kdy přijde první sníh," říká majitel pneuservisů Pavel Procházka.

Někdo možná nechává přezouvání až na první sníh i proto, že jeho zimní gumy jsou hlučné a jízda pak není příliš komfortní. Takový člověk by měl ale rovnou pouvažovat o nákupu nových pneumatik, protože bude pravděpodobně jezdit na gumě, která už má, jak se říká, po sezóně.

"Nebál bych se auto přezout dřív, a to vzhledem k tomu, že současné pneumatiky už nejsou tolik hlučné jako nedávno, kdy jízda nebyla žádným komfortem. Současné zimní pneumatiky už jsou stejně komfortní i rychlostně, a není problém s limity."

Což využijí třeba ti, kteří jezdí lyžovat do ciziny, kde jsou vyšší rychlostní limity než u nás. Přezout dřív se ale vyplatí oběma skupinám řidičů. Ti, co málo jezdí, se nemohou obávat, že by si zimní gumu v teple příliš ojeli, protože najedou málo. Ale vydělají kupodivu i ti, co najedou několiknásobně víc.

"Někdo jezdí hodně a i do vyšších nadmořksých výšek. Pak se určitě setkal se situací, kdy jede bez problémů a najednou je na zmrzlé silnici a na dnešních letních pneumatikách je jízda na takové silnici nemožná."

Ještě pořád se Vám přezouvání podle data, tedy klidně už v říjnu, moc nezdá? Spíše se vám zamlouvalo dřív hodně proklamované pravidlo, které doporučovalo přezouvat ve chvíli kdy průměrná denní teplota klesla pod 7 °C?

"Jedná se o průměrné denní teploty, ale budeme-li se bavit o průměru pak to znamená, že přes den může být 15 °C a v noci okolo 0 °C."

A na zmrzlé silnici se na letních gumách jezdit prostě nedá. Pro všechny tyto důvody tedy doporučujeme německý model, a to mít na kolech zimní pneumatiky automaticky už před 1. listopadem.

"Situace se rok od roku lepší. Lidí, co přijíždí v říjnu a nečekají na první sníh, je rok od roku víc. Dnes je to zhruba třetina řidičů, kteří jezdí včas. Zbytek pak jezdí na poslední chvíli s prvním sněhem."

autor: pek
Spustit audio