Pozor na nekvalitní nemrznoucí kapaliny

31. říjen 2006

Část nemrznoucích směsí do chladičů motorových vozidel totiž neplní schválené normy. Vyplývá to z měření Ústavu paliv a maziv, který v září testoval 20 chladicích kapalin různých výrobců. Všechny kapaliny dostupné na českém trhu sice plní deklarované vlastnosti při nízkých teplotách, část vzorků ale obsahuje větší podíl vody, má nižší bod varu či nižší volnou alkalitu, která udává antikorozní ochranu.

Ve zprávě, kterou má k dispozici Česká tisková kancelář se říká, že u kapalin třídy B určených pro starší vozy vyhověl co do antikorozní ochrany z 5 vzorků jen Fridex Stabil. Naopak nejhůře dopadla kapalina Cinol Antifreeze Normal. Ve třídě C, kam patří kapaliny pro vozy s hliníkovými hlavami, propadly v antikorozní ochraně kapaliny Cinol Antifreeze výrobce Morávia-Chem a Flamix Global C od společnosti Hekra. Nejvíce vody obsahovala kapalina Starline K11 Antifreeze od Auto Kelly s podílem 15,1 procenta vody, tedy pětkrát více proti normě.

Nejlepší situace je podle testu mezi kapalinami třídy D/F pro nejmodernější automobily. Do normy pro antikorozní účinky se nevešel Cinol Antifreeze D Extra a Starline K12 Antifreeze. Oba tyto výrobky dopadly nejhůře také při výsledku testu na obsah vody.

autor: pgj
Spustit audio