Nejčastější porucha semaforu je žárovka

25. duben 2008

Kupodivu jedna z nejčastějších poruch semaforu je zcela prozaická, prasklá žárovka. Ta potom přepne celý systém na blikající oranžový signál, a to na frekventovaných křižovatkách může způsobit velké problémy. Poruchám žárovek se ale dá předcházet tím, že se vymění za takzvané LED diody. Ty mají delší životnost a svítí daleko jasněji.

Teď se zaměříme na to, co v dopravním žargonu znamená inteligentní křižovatka. Pro odpověď jsme si došli do firmy ELTODO, za člověkem z nejpovolanějších, Janem Rafajem: "Samotná křižovatka je schopna vyhodnocovat hustotu provozu, ve špičce dokáže prodloužit zelený signál nebo naopak v nočních hodinách může přepnout na režim takzvané celočervené křižovatky, kdy přijíždějícím vozidlům dává přednostně zelenou."

Inteligentní křižovatka má ve vozovce zafrézované smyčky. V našem hlavním městě je jich přes 200, přičemž všechny nově budované křižovatky jsou vybaveny tímto systémem a postupně budou zrekonstruovány i ty stávající, takže do deseti let by Praha měla mít zhruba 700 inteligentních křižovatek, který by měly zajistit větší plynulost provozu.

"Je prokázáno, že tímto inteligentním řízením dopravy se propustnost dopravy ve velkých městech typu Praha zvyšuje až o 25 procent."

Jak už bylo řečeno na začátku, do semaforů se namísto žárovek montují takzvané LED diody, což je bezpečnější i ekonomičtější.

"V době, kdy svítí slunce, jsou semafory určitě nepřehlédnutelné, což u klasických semaforů někdy bývá problém. Teď věříme, že to bude vidět vždy dobře. Je to také mnohem spolehlivější zařízení, protože nehrozí prasknutí žárovky. V neposlední řadě také výrazně spoří energii."

Ale když už se stane z nejrůznějších důvodů, že semafory nefungují, tak by oprava neměla začít později než do hodiny. Jinak hrozí pokuty od magistrátu. To samozřejmě neznamená, že za hodinu bude opraveno, protože někdy se složitější oprava může protáhnout i na několik hodin. A k tomu, aby semafory fungovaly co nejrychleji, mohou přispět i sami řidiči, jak potvrzuje Jana Rafaj.

"Řidiči mohou hlásit na bezplatné telefonní číslo 800 101 109, což je náš centrální dispečink s nepřetržitým provozem, jakékoliv poruchy semaforů."

A hlavně nezapomeňte, červená znamená stůj.

autor: evk
Spustit audio