Změny v povinném ručení od 1.6.

3. červen 2008

Od prvního června došlo ke změnám v zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a to jak pro platící, tak pro neplatící motoristy. Jezdí totiž mezi námi hodně těch, kteří na nutnost povinného ručení více či méně vědomě zapomínají. Co se změnilo?

Tak nejprve ty příjemné změny pro poctivě platící motoristy. Od prvního června se téměř na dvojnásobek zvyšuje limit pro výplatu pojistného plnění škody na věci.

"Limit se zvyšuje na 35 milionů korun. Jsou to limity, které se uplatňují například i na škody způsobené cizincům nebo na životním prostředí. Tam se ty miliony hodí," vysvětluje Petra Zlatohlávková z České kanceláře pojistitelů.

Z každého povinného ručení lze minimálně vyplatit škodu 70 milionů korun, protože dalších 35 milionů korun je určeno na pokrytí škod na zdraví. A tady je limit velmi důležitý. Jeden příklad za všechny - 15letý mladík vyrazil se svým stejně starým kamarádem na motorce bez registrační značky, tedy i bez povinného ručení, a naboural. Stroj sice nebyl vážně poškozen, ovšem jeho kamarád byl zraněn a bude mít trvalé následky. Škoda na zdraví, kterou bude muset mladík a jeho rodina doživotně splácet, se vyšplhala přes 20 milionů korun. Jak se k této částce vůbec dospělo?

"Bolestné se většinou pohybuje v řádu sta tisíc korun. Dále se zohledňuje ztráta na výdělku. Pokud se jedná o mladého člověka, počítáme do 65 let, tedy po celý jeho aktivní život, průměrný měsíční výdělek 15 000 korun. Celková částka se tak může vyšplhat až na 10 milionů korun pro jednoho člověka. Potom jsou do částky zahrnuty také náklady na léčení nebo výpomoc v domácnosti."

Zraněný mladík peníze dostane z Garančního fondu České kanceláře pojistitelů, do kterého přispívají všechny pojišťovny, respektive platící motoristé, a to podle druhu auta 50 až 200 korun ročně. I proto se od června zvyšují také sankce pro řidiče, kteří jezdí bez povinného ručení. A podle kvalifikovaných odhadů jich je kolem 200 000 až 300 000.

"Maximální hranice se zvedá na 40 000 a minimální hranice je 5000 korun. Pokud neprovozujete vozidlo, ze zákona máte povinnost odevzdat registrační značku do depozita. Jestliže tuto povinnost nesplníte, tak vás čeká sankce, která se zvedá na 20 000 korun."

Zvýšila se také pokuta, pokud zapomenete doklad o zaplacení povinného ručení.

"Při silniční kontrole je možné, že v blokovém řízení dostanete pokutu až 1500 korun."

A tady dochází od června k další příjemné věci. Už nebude nutné mít speciální plastikovou kartičku od pojišťovny jako doklad o pojištění z odpovědnosti provozu motorového vozidla, ale bude stačit zelená karta, tak jako je tomu v zahraničí. Rozdíl je v tom, že doklad o zaplacení byl vystaven na dobu neurčitou, zatímco zelená karta platí vždy na jeden rok.

autor: evk
Spustit audio