Co znamenají číselné kódy v řidičáku?

10. červen 2008

Probíhající výměna řidičských průkazů za eurořidičáky není samoúčelná. Sjednocení dokladů má samozřejmě tu výhodu, že se v nich vyznají policisté ve všech zemích. Česky psaný text "brýle nutné" je například pro španělského policistu skutečně španělskou vesnicí. A proto se užívají mezinárodně srozumitelné číselné kódy, nebo-li harmonizační kódy. Co se z nich dá vyčíst?

Spoustu praktických, ale také kuriózních informací, k těm se dostaneme v závěru. U nás jsou totiž nejpoužívanější harmonizační kódy, týkající se korekce zraku.

"Pokud nosíte brýle, měla byste mít v řidičském průkazu značku 01.01. Pokud nosíte čočky, značka bude 01.02 a v případě, že nosíte oboje, budete mít v řidičském průkazu 01.06," přibližuje vedoucí dopravně-správního odboru pražského magistrátu Josef Mihalík.

Současná povinná výměna řidičských průkazů je tak pro mnohé řidiče, kteří postupem času vyměnili brýle za čočky, příležitostí, jak změnit údaj v řidičském průkazu. Česky psané potvrzení od lékaře, že máte čočky, vám v cizině nepomůže, stejně tak u nekompromisního, předpisů se přísně držícího českého policisty. O něco složitější je ale vymazání zápisu o povinných brýlích, pokud by se řidiči zlepšil zrak natolik, že by je už nepotřeboval.

"Správní orgán musí vydat rozhodnutí, že řidič brýle opravdu nepotřebuje, dále musí přezkoumat veškerá lékařská rozhodnutí a potom teprve zruší povinnost řidiče nosit při řízení brýle. Řidič na základě toho podá žádost a my vystavíme nový řidičský průkaz."

To ale není příliš obvyklé. Častější je opačný případ. Během života se lidem zhoršuje zrak a je jasné, že prohlídka v 18 letech před nástupem do autoškoly má jiný výsledek, než kdyby se podobná opakovala třeba ve 40 letech řidiče. Bohužel, ze zákona není povinná, a tak mnozí řidiči špatně vidí. Ti, co to vědí, nosí brýle i bez zápisu v řidičském průkazu, je ale hodně těch, kteří si nechtějí připustit zhoršující zrak a k lékaři vůbec nejdou. A to je podle primáře očního oddělení Thomayerovy nemocnice Karla Sedláčka velký problém.

"Zrak při řízení zabezpečuje minimálně 90 procent informací, takže význam správných brýlí je jednoznačný."

Vraťme se ale k harmonizačním kódům, které platí v celé Evropě, a proto zohledňují i některé regionální záležitosti. A z českého pohledu jsou spíše pro zasmání.

"Harmonizační kód 05.02 znamená, že může jezdit jen v okruhu určitého počtu kilometrů. Kód 05.01 omezuje jízdu podle denní doby, například jedna hodina po a před západem slunce. 05.03 je řízení bez cestujících a 05.08 je zákaz jízdy pod vlivem alkoholu."

To ale platí v zemích, kde je určité množství alkoholu při řízení povoleno. U nás by tento kód měli dodržovat úplně všichni, přestože to v řidičáku vyznačeno nemají.

autor: evk
Spustit audio