Zavodíme na okruhu, ne na silnici!

19. červenec 2008

Tak nám oschly silnice. Vylezlo sluníčko. A to vždy znamená větší výskyt závodníků. Ať už na jednostopých nebo dvoustopých strojích. Pokud patříte mezi ně a nemůžete své závodnické choutky udržet na uzdě, zajeďte si do některé závodnické školy a doufejte, že se pod vedením zkušených instruktorů vybijete na tolik, že soupeření na silnici vás docela přejde. Navíc budete po absolvování kurzu zkušenější a tedy i méně nebezpeční než předtím.

Se závodnickými školami to není jednoduché. Pátrání po nich chce hodně času nebo znalostí - musíte prostě vědět, na koho se obrátit. Pro moravské závodníky by takovou osobou měl být Jiří Mičánek, který vás vyškolí na brněnském okruhu. Závodníci z Čech se asi budou soustředit na okruh v Mostě a zajímat je bude škola Jiřího Patery.

Než se rozhodnete zaplatit celkem tučnou sumu za výcvik - jde zhruba o 25 000 korun - bude dobré investovat do takzvaných jízd veřejnosti na některém z okruhů. Hodina vyjde zhruba na 1000 korun. Podobným způsobem kdysi začínal i závodník Miloš Čihák.

"Vozil jsem se na sériovém motocyklu v Brně a zeptal jsem se Petra Polanského, docela známého závodníka, jaký je dobrý čas na brněnském okruhu. Odpověděl mi, že pod 2 minuty a 30 sekund. Když jsem se ho ale zeptal, co říká na čas 2 minuty 20 sekund, nevěřil mi. Vyzval jsem ho tedy, ať si to jde změřit, dvakrát jsem zajel čas 2:17 a tak jsem vlastně začal závodit."

Kurz jízdy na motorce na brněnském okruhu vyjde asi na 3000 korun. Je o něj ale tak velký zájem, že už jsou volné jen dva poslední, pozdně letní termíny. Motokáře ale uspokojí také v Mostě. Poslechněte si, jaké doporučení má pro budoucí závodníky Daniel Epp, majitel závodní stáje...

"Hlavně aby nezávodili na silnici, ale pouze na okruzích a pod odborným dohledem."

Doporučuje muž, pro kterého jezdí mistrovství světa silničních motocyklů nejen Thomas Lüthi ale také Lukáš Pešek. Ještě jednou - pokud chcete závodit, zaplaťte si některý ze specializovaných kurzů, o kterých jste právě slyšeli. Ale na silnicích prosím jezděte podle pravidel.

autor: pek
Spustit audio