Nebuďte v bazaru "za kavku"

8. září 2008

Trh s ojetými auty v Česku jen kvete. Autobazary jsou přeplněné a ceny klesají. Češi si tak mohou dovolit koupit vůz, o kterém by se jim jako o novém mohlo jen zdát. Ovšem pozor, realita tak růžová není! Říká se, že drtivá většina ojetin v českých bazarech má přetočené kilometry nebo jinak pozměněnou historii. Co s tím? Být při koupi staršího auta maximálně pozorní.

Hned při prvním pohledu se nenechte ošálit tím, že vůz je nablýskaný a má najeto málo kilometrů. Nejoblíbenější frází prodejců je věta: "Tady s tím autem jezdila v Německu starší paní, která toho moc nenajezdila a měla ho spíš v garáži." Jen díky zdravé nedůvěře máte šanci pořídit v bazaru slušné auto. Nestyďte se prodejce vyptávat.

"Měli bychom si zjistit, odkud auto pochází, zda bylo zakoupeno v ČR u autorizovaného dealera, respektive dovezeno autorizovaným dovozcem, nebo jestli bylo přivezeno ze zahraničí. Většina aut individuelně dovezených do Česka byla přivezena jako havarovaná a následně opravena," radí automobilový expert Petr Kunzl.

Jestliže si jako laik nevěříte, že poznáte opravdový stav auta, vezměte si k ruce odborníka. Neodhalí sice skryté závady, ale určí opotřebení auta a případné opravy po havárii. Ale i vy máte šanci odhalit přetočené kilometry.

"Pokud minulý majitel uvádí, že vůz měl po třech letech najeto například 50 000 kilometrů a přesto je sešlapaná guma na brzdovém pedálu, ohlazený volant případně řadící páka, tak to asi není pravda. Určitým vodítkem může být barva výfukových plynů, která by neměla být vidět, a také zvuk motoru."

Koupě ojetého auta bez zkušební jízdy je jako sáhnout do regálu pro kalhoty bez označení velikosti a doufat, že mi budou. Pokud vám prodejce sám nenabídne projížďku, něco není v pořádku. Dobré autobazary mají také rampu, díky které se můžete podívat na auto zespodu a zkontrolovat těsnost motoru i opotřebení podvozku. Právě tento pohled odhalí skutečný stav ojetého vozu.

"Doporučoval bych si nechat vozidlo zvednout, kde bych opticky zkontroloval únik oleje z převodovky. Dále bych se zaměřil na karoserii vozu a jeho barevnost, aby nebylo na první pohled zřejmé, že auto bylo znovu lakováno," doplňuje Jan Kupec, znalec ojetých aut z Autotarget.

Ale tím bezpečná koupě ojetého auta nekončí. Zkontrolujte si VIN kód, tedy rodné číslo auta, obsahující změť číslic a písmen. Nesmí být nijak poškozen a upravován. Pokud se vám zdá, že byl přeražen nebo úmyslně znečitelněn, nejspíš jde o kradené auto. Pokud jste vše, co zaznělo, zvládli, máte před sebou ještě důkladnou prohlídku dokumentů k vozu. Projděte si v klidu servisní knížku a velký technický průkaz. Auta bez servisní knížky doporučujeme nebrat, protože nevíte, co se s nimi dělo. A jak dodává Jan Kupec, dobré je i potvrzení, že auto není kradené.

"Ideální je, pokud má prodejce certifikát od renomované firmy, která mu zaručí, že vozidlo není hledáno ani v České republice, ani v Evropě."

Každopádně vám přejeme hodně štěstí při koupi ojetého auta, budete ho potřebovat.

autor: jař
Spustit audio