Mouchy nejsou obyčejná nečistota!

22. květen 2007

Už několikrát jsme v anketách na našich internetových stránkách zjišťovali, jak a kde si myjete auto. Jen malé procento utrácí za profesionální ruční čištění vozu u odborníků na ruční mytí, které je pro lak auta nejšetrnější. Velká část motoristů jezdí s vozem do myčky, případně si myjí auto doma sami. A právě posledně zmiňovaným dnes poradíme, jak na proradný hmyz.

Jsou mezi námi lidé, kteří při vyslovení dnešního tématu vyvrátí oči v sloup a řeknou si - odstraňování much? Tak zajedu do myčky a je to, nebo počkám, až zaprší. Jenže motoristé, kteří na své vozy dbají, vědí, že mouchy jsou pro auto problém.

"Hmyz, to je velký nepřítel auta, protože chemicky reaguje s vrchní vrstvou laku a pokud ho chcete odstranit, tak musíte velmi šetrně. Zásadou je použít hodně vody nebo tekutin," říká Luděk Kortus z Autokosmetiky Praha. Hmyzí těla totiž nejsou obyčejná nečistota, ale naopak velmi agresivní nepříjemnost. Ten, kdo by dokonce očistu od jejich těl zanedbával, může lak trvale poškodit - což by chtěl asi málokdo, takže - jak na ně?

"V první řadě je tedy potřeba hodně vody. Pokud si auto chcete umýt doma, tak bych doporučoval zajít na benzínovou pumpu, kde si koupíte speciální přípravek na odstranění hmyzu. Přípravky mají většinou rozprašovač, pomocí kterého nanesete přípravek na karoserii a necháte ho působit. Toto čištění byste neměli dělat na slunci, ale ve stínu. Zhruba po 2 minutách už je možné přípravek opláchnout velkým množstvím vody. Potom auto umyjete šampónem a měkkou houbou a pak opět opláchnete velkým množstvím vody."

Samozřejmě, vůz byste měli mýt až po vychladnutí a ve stínu, aby nic nebránilo odmočení hmyzích těl. Profesionálové kromě kvalitní autokosmetiky používají také tlak vody. Ten doma vytvoříte bez příslušného stroje jen stěží, ale na kosmetice byste rozhodně šetřit neměli. Tabu by měl zůstat jak přípravek na nádobí, tak tvrdá mycí houba vhodná na hrnce a talíře.

"Docela dobře funguje silonová záclona, ale nesmíte na ni moc tlačit, abyste si nepoškrábali lak. Záleží na tom, jaký typ laku to je a jakou má barvu - metalickou, tmavou, světlou - ale na tmavé laky se obecně doporučuje netlačit."

Přesto se může stát, že koupíte dobrý odstraňovač hmyzu, budete mít dobrou houbu i autošampón a na laku zůstanou fleky. Mají s tím koneckonců zkušenosti i ve značkovém mycím centru Sonax, jak říká Libor Vacek, a jde především o tmavé laky.

"Stane se, že na laku zůstanou fleky. U klasického mytí zákazníci netrvají na tom, aby tam nebyla ani jedna muška. Pak jsou ale případy, kdy se laky renovují. Na to se používá brusná pasta, která zaschlé zbytky dostane dolů."

Jenže, to už je zase úplně jiné téma. Obnova laku brusnou pastou je mnohem zásadnější proces, protože při něm lak sice zkrásní, ale zároveň ztrácí svou životnost.

autor: pek
Spustit audio