Díky nim dítě žije

27. říjen 2008

Týden co týden se na našich silnicích odehrají tisíce nehod. Některé skončí, naštěstí, jen pomačkanými plechy, jiné bohužel ztrátou lidských životů. A u některých se o život bojuje díky pomoci řidičů, kteří jako první přijeli na místo. Právě takový je příběh, který vám dnes chceme vyprávět. Jeho hrdiny jsou dva řidiči, kteří zachránili život malému klukovi.

Eva Šulcová s tehdy jeden a půlletým synem si začátkem září prožili peklo. U Úval na Kolínsku jejich vůz narazil do stromu, řidička zůstala zaklíněná v autě a život jejího syna visel na vlásku. Nebýt pomoci dvou obětavých řidičů, nejspíš by havárii malý Pavlík nepřežil. Co se tehdy konkrétně stalo?

"Poslední, co si pamatuji, je okamžik, kdy jsi říkám, že tu Tatru předjedu. Potom už si vzpomínám, že mě hrozně překvapilo, že ležím v posteli s obutými botami."

Paní Šulcová se probudila na jednotce intenzivní péče v Kolínské nemocnici. Jejího syna mezitím odvezl vrtulník do pražské nemocnice v Motole. Ty nejdramatičtější okamžiky už byly za ním. Krátce po havárii k místu přijel Jiří Formánek.

"Viděl jsem v protisměru nehodu, kdy byl vůz zaklíněný ve stromě. S prvním kolemjedoucím řidičem jsme se snažili vytáhnout dítě ze sedačky a volali jsme na 155. Potom jsme začali konat podle našich schopností a poskytnutých informací o záchranářů."

Zatímco pan Formánek hovořil s dispečerkou záchranky, Josef Stehlík - druhý šofér, který u nehody zastavil - se věnoval dítěti v autosedačce.

"Já jsem ho mírně zmáčknul, protože jsem viděl, že má modré rty, nedýchá a nebije mu srdce. Po stisknutí jsem začal cítit činnost srdce a po dalším stisku dítě začalo i samo dýchat."

Pavlík strávil v nemocnici jeden měsíc a dnes už je v pořádku. Jeho maminka, Eva Šulcová, si velmi dobře uvědomuje, že bez rychlé reakce a pomoci pánů Formánka a Stehlíka by všechno dopadlo špatně.

"Říkám si, že jsme měli štěstí v neštěstí, že to takhle dopadlo a že lidé nejsou lhostejní okolnímu dění, protože kdyby u nás nezastavili, nedokážu si představit, jak by to dopadlo. Jsem jim za to strašně vděčná. Je to zvláštní, protože člověk o tom každý den slyší v televizi, ale když se to stane, přemýšlí nad tím, proč se to muselo stát zrovna jemu."

Jiří Formánek a Josef Stehlík získali za záchranu malého Pavlíka Šulce titul Gentleman silnic a značkové hodinky. Patří mezi 44 novodobých hrdinů, které v uplynulých čtyřech letech takto ocenila Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií České republiky. Při této příležitosti se znovu setkali jak s Evou Šulcovou, tak i s jejím synem. A co při pohledu na Pavlíka cítí jeho zachránci dnes?

Maminka s dítětem a jejich zachránci

"Pocit zázraku a vděčnosti. Zázrak to asi vystihuje nejlépe."

autor: jař
Spustit audio