Za pivo do vězení

19. listopad 2008

Od počátku ledna do konce října stál alkohol za každou dvacátou nehodou. Policie ho odhalila v takřka 6000 případech a vyžádal si 34 lidských životů. To je o pět lidí více než před rokem. Vymýtit alkohol je sisyfofský úkol. A platí to i na silnicích. Nepomohou přitom ani velmi vysoké tresty. Kdy je vlastně člověk opilý?

Prakticky ve chvíli, kdy si dá nějakou tu skleničku. Ovšem rozlišuje se míra opilosti. Vyšší opilost má logicky větší vliv na chování a rozhodování.

"Světově uznávaná hranice je 0,8 promile alkoholu v krvi. Člověk s tímto obsahem alkoholu je podnapilý, není to ani lehký stupeň opilosti, ale při této hladině už nelze považovat jeho stav za normální. Řidič začíná dělat chyby," vysvětluje přednosta oddělení soudního lékařství pražské nemocnice Na Bulovce Michal Beran.

Od případné nehody do případné krevní zkoušky většinou uplyne nějaký čas, kdy tělo i nadále alkohol odbourává.

"To se dá zpětně vypočítat. Víme, že alkohol se odbourává rychlostí 0,12 až 0,2 gramu na kilogram alkoholu za hodinu. Z výsledku odběru je tedy možné zjistit míru alkoholu v době nehody."

Přitom už pouhé řízení pod vlivem alkoholu je přestupkem, za který hrozí nemalý trest. I tady ale zákon rozlišuje.

"Pro případy menší opilosti, řekněme do jednoho promile alkoholu v krvi, je předpokládána nižší sankce od 10 000 do 20 000 korun a zákaz činnosti po dobu šesti měsíců až jednoho roku," varuje právník Jan Kněžínek.

Do 0,3 promile vám hrozí tři trestné body, je-li to víc, potom je bodů šest. Ovšem, pak je tady zákonem nazvaný stav, kdy je řidič ve stavu nezpůsobilém k řízení. Tady pak hrozí dva tresty.

"Pokud by šlo o přestupek, pokuta by byla od 25 000 do 50 000 korun a zákaz činnosti po dobu jednoho až dvou let. Kdyby ovšem šlo o trestný čin, který bude asi častějším případem s ohledem na vyšší společenskou nebezpečnost tohoto jednání, hrozí odnětí svobody až na jeden rok. Jestliže by způsobil dopravní nehodu, výše trestu by byla tři roky a mohl by dostat zákaz činnosti až po dobu deseti let."

Není lepší si to rozmyslet? Navíc od ledna by měly být uznávány pouze dechové zkoušky. Co to přinese? Uvidíme.

autor: pgj
Spustit audio