Aby dveře nepřimrzly

25. listopad 2008

Přes den nad nulou, v noci mrzne až praští. Ráno vstanete, přijdete k autu, už víte, že byste měli někde patrně být a začne trápení. Nerudovu otázku "Kam s ním?" nahradí prostá realita a budete si klást otázku "Jak do něj?" Sníh a led, který přes den romrzl, se v noci opět vrátil do svého skupenství, ale úplně někde jinde než byste si přáli. V zámku dveří nebo mezi nimi a jejich rámem. Ovšem tomu se dá předejít.

Rozmrazovač zámků v autě je nám v tu chvíli, jak dobře známo, k ničemu. Přitom se stačí svému autu včas trochu věnovat.

"Ideální je v každém případě zámek promazat speciálním olejíčkem na zámky, který má tu vlastnost, že se v zámku neobjevuje tolik vody z okolí. Preventivní a dobré je také v každém případě prostříkat zámek nemrznoucí směsí," radí Tomáš Svoboda z Autopotřeb Praha.

Případné oblíbené nahřívání klíčku zapalovačem by si pak, zvlášť majitelé klíčků obsahujícím jakoukoli elektroniku, imobilizér, dálkové ovládání a podobně, měli velmi rychle rozmyslet. Velmi snadno tím může dojít k jejich trvalému poškození. Když už ale auto odemkneme, pak to stále ještě neznamená, že máme vyhráno. Led snadno velmi pevně spojí dveře a rám. Tomu se lze bránit včasným ošetřením gumových těsnění silikonovým nebo glycerinovým přípravkem.

"Rozhodně je lepší glycerin. Gumu ošetří daleko lépe a na delší dobu. Silikon je přípravek, který je určen na krátkodobé použití."

Proto je dobré ošetření v průběhu zimy opakovat.

"Bylo by to vhodné, osobně používám interval zhruba okolo měsíce."

Glycerinové přípravky jsou vhodnější i z hlediska aplikace a zdraví.

"U glycerynu není problém, prodává se ve formě tuby s polštářkem, kterým se to dá krásně natřít. U silikonu trochu problém je, protože se používají vesměs spreje, které se rozpráší do povětří - a to není pro zdraví ideální."

Proto si musíme dávat pozor na zbytečné vdechnutí silikonového přípravku. Jinak ostatním částem auta jako jsou okna nebo lak by kvalitní přípravek uškodit neměl. Vlastní práci počítat nebudeme, a tak nás ošetření těsnění dveří vyjde oproti možným nepříjemnostem na v současné době zanedbatelnou částku.

"Glycerinový přípravek je o něco dražší, to je pravda. Cenová relace bývá okolo 150 Kč, u silikonových sprejů se cena pohybuje okolo 70 Kč," říká Tomáš Svoboda.

Běžné balení by nám pak bez problémů mělo vystačit na celou zimu.

autor: pgj
Spustit audio