Umeteme opilcům cestu k beztrestnosti?

11. prosinec 2008

Pouhá dechová zkouška by mohla po novém roce rozhodnout o tom, že půjdeme do vězení. Jak to? Podle našich zákonů totiž můžeme za řízení s více než jedním promile alkoholu v krvi jít až na jeden rok za mříže, a stačí pouhé řízení. Nově pak má být uznávána právě pouhá zkouška dechovým analyzátorem. Jak jsme ale zjistili, s jejich přesností část odborné veřejnosti nesouhlasí.

Znalci: Dechové analyzéry lžou

Především pro soudní znalce je průkazný pouze laboratorní rozbor krve, který se provádí dvěma nezávislými metodami. Na zjišťování alkoholu z dechu řidiče podle nich může mít vliv například teplota nadechovaného a vydechovaného vzduchu nebo i aromatické potraviny.

"Měl jsem tu možnost porovnávat několik set záznamů z protialkoholní záchytné stanice, kde v rámci vyšetření byla provedena dechová zkouška i rozbor v laboratoři, a přibližně v 50 procentech případů došlo ke shodě. Zbytek tvoří náhodné číslo a korelace mezi výsledky je značně rozdílná," popisuje své výzkumy soudní znalec z oboru toxikologie Jaroslav Zikmund.

Je třeba říct, že dechová zkouška na profesionálním přístroji a odběr krve probíhal v řádech minut, což výsledky nemůže nijak výrazně zkreslit. Přesto byly naměřené hodnoty překvapivé.

"Záleží případ na případu, ale může se lišit až o několik promile."

Z výsledků měření, které máme k dispozici, vyplývá, že například při rozboru krve bylo zjištěno 2,68 promile alkoholu, dechová zkouška ukázala o 1,41 promile méně. Naopak zatímco laboratoř naměřila 1,18 promile, na displeji dechového analyzátoru se objevila hodnota 1,89.

Maximální naměřené odchylky dle studie Jaroslava Zikmunda:

Laboratoř (prom.)Dräger 7410 (prom.)Odchylka (prom.)Rozdíl (prom.)2,681,2752,61,412,383,5649,61,181,620,56-65,4-1,061,091,9377,10,842,051,22-40,5-0,832,631,86-29,3-0,772,481,73-30,20,751,891,15-39,2-0,741,181,8960,20,711,911,20-37,2-0,712,762,05-25,70,71

Nejedná se přitom o ojedinělou studii.

"Ve Frankfurtu je zpracována studie, která se od našich výsledků výrazně neliší. Bylo v ní zpracováno tisíc případů, takže rozptyl je daleko větší, než v mé studii, kde jsem porovnával 500 a 700 hodnot."

Proto nepřekvapí, že soudní znalci obhajují pouze rozbor krve.

"Laboratorní postupy jsou takové, že se zcela jednoznačně stanovuje ethanol v krvi. Samozřejmě, lze stanovit i jiné látky v krvi obsažené, ale nezapočítávají se do sumy ethanolu," říká Jaroslav Zikmund.

Přesnost výsledku měření a dokazatelnost míry opilosti je přitom rozhodující pro stanovení výše trestu a zároveň rozlišení, zda pouhé řízení pod vlivem alkoholu bylo přestupkem nebo už trestným činem, za který hrozí až rok vězení.

Výrobci: Analyzéry jsou přesné, záleží na způsobu provedení zkoušky

Soudní znalci poukazují na výraznou nepřesnost dechových analyzátorů, kterými je zjišťován alkohol v krvi řidiče. Asi není diskuse o tom, že alkohol za volant nepatří a že nehody, na nichž má podíl, patří k nejtragičtějším. To je potřeba zdůraznit. A tak nás zajímalo, jak analyzátory pracují, a co musí splňovat.

alkoholtester

Aby byl výsledek uznatelný, přístoj musí splňovat příslušné normy a nařízení.

"Přístroj musí být certifikovaný, musí tedy mít nálepku od Českého metrologického institutu a musí být pravidelně kalibrován," vysvětluje Luděk Dvořák z Drägersafety.

Přístroj tedy musí být kontrolován v jasném časovém úseku.

"Doporučená kalibrace je dvakrát do roka a jednou ročně se provádí cejchování na Českém metrologickém institutu."

Je sice poněkud zarážející, že o přesnosti přístroje rozhoduje úřad, který s alkoholem a návykovými látkami nemá příliš společného, ale budiž. Přístroj prostě nemůže být žádné šidítko, která se prodává jako příruční alkotestery za řádově stokoruny.

"Srdcem přístroje je elektrochemický senzor, který je specifický pro alkohol."

Senzorů je navíc několik. Jednou z výtek je rozdílné měření v závislosti na teplotách.

"V návodu na použití je napsán teplotní rozsah, který se pohybuje od minusových teplot až po vysoké plusové teploty, se kterými se v Česku ani nesetkáme. Podstata však spočívá v tom, že senzory mají teplotní kompenzaci. Měření je tedy velmi přesné."

Eliminována je také rozdílná délka vydechování. Je jedno, zda někdo fouká šest a jiný čtyři sekundy, přístroj měří každému stejně.

"Jediná podmínka je, že do přístroje musíte dýchat spojitě. Má takzvaný flow-senzor, který hlídá proud vzduchu, aby nebylo možné foukat s nádechem. A přístroj si bere až poslední kubický centimetr vydechovaného vzduchu z plic, na kterém provede analýzu."

Důležitý je také správný postup při provádění dechové zkoušky.

"Pokud se bavíme o pozitivní dechové zkoušce, tedy že byl zjištěn alkohol v krvi, měla by být dodržena určitá časová prodleva (10 až 15 minut), aby se případně eliminovaly nějaké vedlejší vlivy a dotyčný měl jistotu, že vše proběhlo naprosto korektně," upřesňuje Luděk Dvořák.

Opakovaná zkouška navíc zvyšuje věrohodnost měření a měla by být pravidlem. Přesto pouhá dechová zkouška bude znamenat problémy pro případné přestupkové řízení nebo soud.

Státní zástupci a soudci: Sporné případy rozhodne pouze krev

Tak si to shrňme. Soudní znalci zpochybnili přesnost měření alkoholu v krvi řidiče dechovými analyzátory. Jejich výrobci zase popsali jejich funkci, zdůraznili přesnost čidel, eliminaci případných chyb vlivem teplotních rozdílů a při pozitivním zjištění alkoholu doporučili opakování zkoušky. Posuneme-li se dál, pak je otázkou, jak budou státní zástupci a soudy přistupovat k tomu, že pouhá dechová zkouška má od nového roku stačit k prokázání řízení pod vlivem alkoholu.

Ilustrační foto

"Současná praxe je taková, že hlavním a nenapadnutelným důkazem v případě trestního stíhání pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky je odborné vyšetření z krve odebrané podezřelému za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v krvi. V souvislosti s judikátem nejvyššího soudu ze závěru roku 2007 se na území Hlavního města Prahy začala aplikovat nová praxe, kdy je použitelný i výsledek dechové zkoušky analyzátorem, ovšem pouze za předpokladu, že takzvaný stav vylučující způsobilost k řízení motorového vozidla je u pachatele prokázán dalšími důkazy, a to zejména výpověďmi osob, které popíší projevy chování podezřelého tak, že je zřejmé, že byl pod zřetelným vlivem alkoholu a fakticky neschopen řídit. Pokud tedy domyslím důsledky nové úpravy s přihlédnutím k tomu, že většina soudních znalců z oboru toxikologie doposud pokládá výsledky zkoušky dechovým analyzátorem pouze za orientační, bylo by pro trestní řízení nutné ve všech případech, kdy bude použit pouze tento analyzátor, opatřovat svědecké výpovědi nebo jiné podpůrné důkazy, což se vzhledem k četnosti výskytu uvedeného trestného činu jeví jako nereálné," popisuje státní zástupkyně Táňa Dočekalová.

Na naše otázky odpovídal také Karel Bačkovský, zástupce ředitele Odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra, které změnu zákona iniciovalo.

Začněme absencí krevní zkoušky. Opravdu už nebude ze strany policie vyžadována? Nebo si ji bude moci řidič vyžádat?

"Nový zákon stanoví, že v případě, že se dechová zkouška provede ne jakýmkoliv, ale certifikovaným analyzátorem dechu, takže není zákonná povinnost provádět i krevní zkoušku. Každý z řidičů, který ale na dechovém analyzátoru takzvaně něco nadýchá, má právo požádat o provedení krevní zkoušky. Ta potom musí být provedena."

V případě, že bude rozborem krve potvrzena přítomnost alkoholu v krvi obviněného, půjdou náklady na provedení zkoušky, necelých 500 korun, a cestu policie do a ze zdravotnického zařízení na jeho vrub. O tom si ale státní zástupkyně myslí své: "Pachatel je tak vlastně přinucen platit náklady za pořízení důkazu svědčícího v jeho neprospěch, což se mi zdá v rozporu se základními zásadami trestního řízení."

A dává ji za pravdu i místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve věcech trestních Monika Křikavová.

"Jsem přesvědčena, že takovýto postup by byl na hraně zákona. Otázkou je, zda by nebyl v rozporu s ústavou. Trestní řád totiž nikde neukládá povinnost obžalovaného, aby to byl on, kdo bude prokazovat svou nevinu. Jediná osoba, která je povinna něco dokazovat, je státní zástupce a policejní orgány. Ale v opačném případě to rozhodně neplatí."

Dodejme, že paní soudkyně souhlasí i s tím, že sporné případy budou vyžadovat rozbory krve. Navíc řidič, kterému bude provedena pouze dechová zkouška, a to třeba ještě pouze jedna, se bude moci na základě soudních posudků o přesnosti analyzátorů odvolávat a celé vyšetřování komplikovat. Co vy na to pane Bačkovský?

"V tomto bych tak velký problém neviděl, protože my jsme tuto novou právní úpravu navrhli proto, že jsme přesvědčeni o přesnosti měření analyzátorů. Pro certifikované analyzátory máme zpracovánu například i metrologickou studii zpracovanou Českým metrologickým institutem, který nám ze zákona musí analyzátory každoročně kontrolovat a certifikovat. V závěru této tučné studie se píše, že za dodržení výše specifikovaných podmínek z hlediska důvěryhodnosti metody stanovování ovlivnění osob alkoholem jsou měření analyzátorem alkoholu v dechu a analýza vzorku krve odebrané krve zcela rovnocenné."

Jak bude policie postupovat ve sporných případech? Jak jsme slyšeli, u sporných případů a při nedostatku důkazů se pravděpodobně vyskytne řada případů, které, lidově řečeno, skončí v koši.

"Nebojím se toho, že by takto některé případy skončily. Minimálně ve správních řízeních by v současné době měl být důkaz dechovým analyzátorem zcela použitelný, některé správní úřady to už dokonce používají. My jsme na téma legislativních novinek měli koordinační jednání s lidmi z nejvyššího státního zastupitelství a z vrchních státních zastupitelstev, kde jsme řešili otázku důkazního využití výstupů z certifikovaných analyzátorů. Závěrem jsme se všichni shodli na možnosti použití tohoto důkazu a řekli jsme si, že uvidíme, jak to po novém roce uchopí soudní judikatura," vysvětluje Karel Bačkovský.

Je to tedy nyní jen v rukách státních zástupců nebo spíše soudců jak se k nově zaváděné praxi postaví. Svoji roli tady ale určitě sehraje šikovnost právníků přistižených opilých řidičů. A o vymahatelnosti práva v České republice je snad lepší nemluvit. Otevře se tak cesta, jak budou opilci za volantem nepostižitelní? Názor si udělejte sami...

autor: pgj
Spustit audio