Znáte pravidlo čtyř?

15. leden 2009

Čtenářům našich webových stránek jsme v uplynulém týdnu předložili na první pohled nic neříkající anketní otázku. Ptali jsme se totiž, jak staré zimní pneumatiky mají na svém autě? Pomiňme těch pět procent lidí, kteří se přiznali, že zimní pneumatiky nepoužívají. Další deset procent motoristů vůbec netuší, zatímco jedenáct procent hlasujících má zimní pneumatiky starší čtyř let. Je potěšitelné, že zbytek - tedy 76 procent respondentů, používá pneumatiky, které jsou mladší.

Pravidlo čtyř je dobrá mnemotechnická pomůcka - zimní pneumatiky se mají používat po čtyři měsíce v roce, mají mít hloubku nejméně čtyři milimetry, nasazovat by se měla na všechna čtyři kola a neměly by být starší než čtyři roky. Proč?

"Pneumatika starší čtyř let by se měla uskladňovat v tmavém prostředí, kde není vystavena ultrafialovému záření. Potom totiž dochází k takzvanému puchření pneumatiky," upozorňuje Rudolf Smutný z Goodyearu na fakt, že zpuchřelá zimní pneumatika ztrácí své dobré vlastnosti, díky kterým je v zimě bezpečnější než letní.

"Zimní pneumatika má v běhounu směs, která při nízkých teplotách neztrácí elasticitu. Díky tomu je mnohem přilnavější než letní pneumatika, která při 7 °C ztuhne, sníží se přilnavost a brzdná dráha je pochopitelně delší."

Čtyři roky stáří jsou důležité také z hlediska hloubky dezénu. Nová pneumatika mívá dezén kolem osmi až devíti milimetrů a i při šetrném zacházení se většinou po zhruba čtyřech letech vzorek ojede na polovinu, tedy čtyři milimetry, což je povinné a hlavně bezpečné minimum.

"Rozdíl mezi třemi a čtyřmi milimetry výšky dezénu je v možnosti odvodu vody. Stopa pneumatiky odvede určitý objem vody - 4milimetrový dezén odvede 100 procent vody, u 3milimetrového vzorku je už 50procentní ztráta. Potom hrozí mnohem větší riziko akvaplaningu, a proto by auto mělo jet nižší rychlostí."

Především při nákupu pneumatik po internetu bychom si měli uvědomit, že pneumatika je gumárenský výrobek, který s časem mění své vlastnosti. Bohužel, lidé chtějí internetovým nákupem ušetřit a bez ohledu na kvalitu toho, co jim pošlou, to chtějí i namontovat. Slušný pneuservis to ale většinou neudělá.

"Určitě doporučuji nemontovat! Lidé nakupují pneumatiky, které jsou dávno vyřazeny z výroby - ve skladu leží čtyři až pět let. Oni si vlastně kupují zboží, které je v dnešní době neprodejné," upozorňuje Jan Petrů z Pneuvulkan.

Je určitě dobře, že letos v zimě jezdí většina z nás na zimních pneumatikách. Teď jenom, abychom je měli v pořádku - s minimálně čtyřmilimetrovým dezénem a maximálně čtyři roky staré.

autor: evk
Spustit audio